Tort de morcovi pentru Paște. Ce condimente îi dau savoare, care e secretul blatului umed

Tortul de morcovi este un desert care poate îmbogăți oricând masa de Paște, mai ales dacă nu mizezi pe preparate tradiționale. Cu arome de mirodenii exotice, textură densă și gusturi contrastante, acest desert va cuceri pe toată lumea.

tort de morcovi shutterstock 693446158 jpg

Tortul de morcovi, un desert deosebit și delicios FOTO Shutterstock

Originea tortului de morcovi se pierde în Evul Mediu, când oamenii mâncau diverse budinci îndulcite cu legume (morcovi, sfeclă), deoarece nu aveau zahăr. În ultima jumătate de secol, tortul pe bază de morcovi a devenit un desert foarte popular în întreaga lume. E versatil, iar în compoziția blatului se pot adăuga diverse condimente, nuci și stafide sau alte fructe uscate.

Încearcă această reţetă de tort de morcovi de Paște şi îi vei cuceri pe cei dragi.

Ingrediente

Pentru blat:

400 g morcovi

3 ouă

200 ml ulei de floarea-soarelui

100 g zahăr tos

200 g zahăr brun

250 g făină

10 g praf de copt

1 linguriţă bicarbonat

½ linguriţă scorțișoară

½ linguriţă pudră de ghimbir

1 vârf de cuțit nucșoară măcinată

120 g nuci

1 esenţă vanilie

¼ linguriţă sare

Pentru cremă:

400 g cremă de brânză

150 g unt

150 g zahăr pudră

Într-un bol, mixezi ouăle cu zahărul, zahărul brun şi cu uleiul. Încorporezi făina cernută, condimentele, praful de copt, bicarbonatul, sarea şi esenţa de vanilie. Adaugi morcovii daţi prin răzătoarea mică, fără să-i scurgi şi nucile măcinate în blender. Sucul morcovilor va da o textură umedă blatului, îl va face dens și bogat, de aceea zeama lor nu trebuie scursă.

Tapetezi cu hârtie de copt o formă rotundă cu inel detașabil, torni compoziţia şi o dai la cuptorul preîncălzit, 45-50 de minute, la 160 °C. Scoţi blatul din cuptor, îl laşi la răcit, apoi îl tai transversal, în patru felii.

Pentru cremă, mixezi într-un bol untul la temperatura camerei şi zahărul pudră, până ce untul devine spumos. Adaugi crema de brânză și mai mixezi până când obții o cremă aerată. Oprești un sfert de cremă pentru decor.

Asamblezi tortul în tava cu inel în care l-ai copt, alternând un blat cu un strat de cremă. Cu restul de cremă îmbraci tortul și îl laşi la frigider câteva ore înainte de servire. Îl decorezi după imaginație.

Citește și Cel mai bun tort cu ciocolată, caramel și cafea