Dulceaţă de ceapă roşie

Mulţumim Simonei din Iaşi pentru această reţetă!
Ingrediente
1 kg ceapă roşie
400 g zahăr
300 ml vin negru
50 ml oţet balsamic
5 linguri ulei
1 lămâie
condimente (coriandru, ienibahar, chimen, scorţişoară, nucşoară)
Mod de preparare:
Cureţi ceapa, o speli şi o tai feliuţe nu prea mici. O stropeşti cu puţină zeamă de lămâie pentru a nu oxida. Încingi uleiul într-un vas mai încăpător şi cu fundul gros. Caramelizezi 5-6 linguri de zahăr, amestecând continuu, până obţii o culoare bej. Adaugi ceapa peste caramel şi o căleşti până devine sticloasă, amestecând din când în când.
Când ceapa este sticloasă, stingi cu vinul, adaugi restul de zahăr, oţetul, condimente, după gust, şi fierbi până se lea gă siropul, la foc moderat. Pui dulceaţa fierbinte în borcane sterilizate şi le întorci pentru câteva minute cu gura în jos. O serveşti cu fripturi la cuptor, la grătar, legume fierte etc.