Cum se marinează perfect carnea de miel

8 shutterstock 1105035884 jpg jpeg

Friptura de miel, o delicatesă a mesei de Paşte, este una din principalele provocări ale pregătirilor din bucătărie. Şi, pentru că sigur îţi doreşti o bucată de carne frumos rumenită, care să ţi se topească în gură, trebuie să ştii că secretul unei astfel de reuşite este felul în care se marinează carnea de miel. Marinarea cărnii de miel durează de la câteva ore până la o zi, iar bucata de carne trebuie să stea la rece, îmbibată în marinadă. Noi îţi propunem două feluri de marinade pentru carnea de miel, ca să poţi alege. Marinarea cu iaurt, mai exotică, ajută la formarea unei cruste crocante şi aromate pe suprafaţa cărnii. Cea de-a doua, marinarea cărnii de miel în vin frăgezeşte carnea şi îi dă gustul din bucătăria bunicii. Îţi prezentăm cum se marinează perfect carnea de miel cu trei feluri de marinade. Alege-o pe aceea care îţi place!

 

Cum se marinează perfect carnea de  miel. Marinadă cu iaurt

Ingrediente pentru marinarea cărnii de miel în iaurt  

1,5 kg pulpă de miel

500 g iaurt grecesc

1 legătură usturoi verde

50 ml zeamă de lămâie

2-3 rămurele cimbru

2-3 rămurele rozmarin

6 linguri de ulei 

2 linguriţe sare de mare

1 linguriţă piper proaspăt măcinat

Mod de preparare a cărnii de miel marinate în iaurt

Tai mărunt usturoiul, cimbrul şi rozmarinul. Combini zeama de lămâie cu 4 linguri de ulei, apoi încorporezi ingredientele mărunţite şi presate ca să îşi lase aroma. Amesteci bine şi potriveşti gustul de sare şi piper. Răstorni compoziţia în iaurt şi omogenizezi. Aşezi pulpa într-o cratiţă suficient de mare.

Torni marinada cu iaurt peste carnea de miel şi o masezi. O dai la frigider peste noapte.

Cu două ore înainte scoţi carnea marinată în iaurt şi o laşi să ajungă la temperatura camerei, apoi încălzeşti cuptorul la 200 °C. Aşezi pulpa de miel într-o tavă şi o acoperi  cu o folie de aluminiu în aşa fel ca să nu atingă carnea.

O coci la 180 °C  timp de două ore. Cu 30 de minute înainte, îndepărtezi folia. O ţii până se rumeneşte. O stropeşti din când în când cu sosul  pe care şi l-a lăsat în tavă.

Cum se marinează perfect carnea de miel. Marinadă cu vin

Ingrediente pentru carnea de miel cu marinada de vin

1 kg pulpă de miel

1 legătură ceapă verde

1 legătură usturoi verde

1 legătură rozmarin

50 ml zeamă de lămâie

300 ml vin sec

50 ml ulei

2 linguriţe sare de mare

Mod de preparare a cărnii de miel cu marinată de vin

Combini, într-un bol, zeama de lămâie cu uleiul şi potriveşti gustul de sare şi piper. Tai mărunt ceapa, usturoiul şi rozmarinul, apoi le adaugi în bol şi le pisezi ca să îşi lase aroma. La final, torni vinul şi amesteci energic să se combine gusturile.

Aşezi într-o pungă pulpa de miel, torni peste ea marinada , masând bine ca să se imbibe peste tot şi legi bine punga la gură  ca să nu curgă. 

O dai la rece câteva ore sau chiar până a doua zi.

Înainte să pui carnea de miel marinată în vin la cuptor o ţii în bucătărie până ajunge la temperatura camerei, apoi încingi cuptorul la 200 °C. Muţi carnea de miel într-o tavă şi torni marinada peste ea.

Acoperi preparatul cu o folie de aluminiu, cu grijă ca să nu atingă carnea. Reduci temperatura la 180 °C şi  aşezi tava în cuptor.După o oră, îndepărtezi folia şi o laşi până se rumeneşte.

Cum se marinează perfect carnea de  miel: Baiţ cu oţet

Ingrediente pentru carnea de miel marinată în baiţ

2 kg carne miel (pulpă, coaste)

1 rădăcină mică ţelină

1 morcov

1 ceapă roşie

1 lingură boabe piper negru

1 legătură usturoi verde

câteva boabe ienibahar, opional

1/2 linguriţă fulgi chilli, opţional

4 foi dafin

1 lingură sare

1 lingură zahăr brun

50 ml oţet de vin sau de mere

2 linguri ulei de măsline

1 cană vin roşu sec

Cureţi şi speli toate legumele, tai morcovul şi usturoiul verde felii, iar ceapa şi ţelina julien. Într-un castron adânc torni vinul, uleiul, oţetul, adaugi sarea, zahărul şi restul condimentelor şi amesteci. Pui legumele, omogenizezi, apoi aşezi bucăţile de miel. Acoperi cu folie alimentară şi dai la rece cel puţin 6 ore. Ai grijă ca în acest interval să întorci bucăţile de carne de 2-3 ori. 

Pui mielul şi marinada într-o tavă cu pereţii înalţi şi o dai la cuptor, la 180 °C, aproximativ 3 ore. Întorci fritura şi o stropeşti din când în când cu sosul format în tavă. E gata când se desprinde de pe os şi e frumos rumenită. 

FOTO: Shutterstock