Friptură fragedă în aluat
Ingrediente: 1 bucată muşchi vită de aproximativ 800 g, 250 g ciuperci, 2 linguri unt, 2 căţei usturoi, 4 linguri vin, 1 ou, 1 lingură lapte, sare, piper Pentru aluat: 70 g făină, 50 g unt, 1 gălbenuş, 2 linguri apă
1h 10 min
mare
Mod de preparare
Amesteci toate ingredientele şi frămânţi un aluat potrivit, îl laşi 20 de minute la rece, păstrezi un sfert din el, apoi întinzi o foaie dreptunghiulară, mare cât să învelească bucata de muşchi. Topeşti două linguri de unt într-o cratiţă, pui muşchiul de vită şi-l rumeneşti întorcându-l pe toate părţile 10 minute. Scoţi carnea, pui în cratiţă ciupercile tăiate felii şi usturoiul zdrobit şi le laşi la foc potrivit până se înmoaie. Adaugi vinul şi laşi să fiarbă ciupercile până scade sosul la jumătate. Iei vasul de pe foc, condimentezi cu sare şi piper şi laşi să se răcească.
Aşezi muşchiul pe foaia de aluat, deasupra pui ciupercile (opreşti câteva pentru decor) şi împătureşti aluatul având grijă să uneşti bine capetele. Din aluatul păstrat faci suluri foarte subţiri şi îmbraci muşchiul ca şi cum ar fi legat.
Aşezi friptura într-o tavă unsă, ungi aluatul cu oul bătut cu lapte şi coci în cuptorul încins circa 25 de minute, până se aureşte aluatul. Se serveşte garnisită cu ciuperci.