Găină umplută
Ingrediente: 1 găină mare de 1,500 kg, 4 ficăţei de pasăre, 100 g unt, 1 ceapă, 300 g ciuperci, 1 cartof mic, 1 ou, 5 nuci, 150 ml vin alb sec, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper,
Pentru garnitura: 300 g cartofi
Mod de preparare:Pregatire: 80 min Coacere: 50 min Dificultate: medie
Cureţi şi speli găina, o zvânţi bine în interior şi exterior cu un prosop absorbant, o presari cu sare şi piper, după gust, şi o laşi la rece 20 de minute ca să se condimenteze uniform. Între timp, căleşti ceapa tocată, în unt bine încins, adaugi ciupercile tăiate felii subţiri şi cartoful tăiat cubuleţe. Tragi de pe foc, laşi să se răcească, adaugi miezul de nucă zdrobit, oul bătut, sare şi piper după gust şi amesteci.
Cu această compoziţie vei umple interiorul găinii, o coşi ca să nu se desfacă în timpul preparării şi o aşezi într-o tavă. O stropeşti cu ulei de măsline, adaugi vinul şi dai la cuptor pentru 50 de minute. Din când în când, stropeşti cu sosul format în tavă. Între timp, cureţi cartofii, îi tai cuburi pe care le fierbi în apă cu sare şi 2 linguri de ulei şi îi aduci la masă ca garnitură.