Jambon în crustă aromată

1366037477 2726jambon jpeg

Ingrediente: 1 jambon, ½ kg sare grunjoasă, 20 de cuişoare parfumate, 3 linguri de muştar dulce, 50 ml sirop de coacăze sau mere, 2 foi de dafin, 1 morcov, 1 ceapă mare, 4 pere (pergamute), 2 buchete broccoli

Mod de preparare:Pregatire: 15 min Asteptare: 24h Coacere: 40 min Dificultate: medie

Jambonul întreg, bine spălat şi zvântat, îl înţepi adânc cu vârful unui cuţit, în mai multe locuri, apoi îl aşezi într-un lighean şi presari sarea grunjoasă. Laşi la rece 24 de ore ca să-şi ia sare cât este nevoie.

Îl speli apoi cu apă rece pentru a înlătura excesul de sare şi-l pui la fiert împreună cu ceapa, morcovul şi foile de dafin. Când carnea este bine pătrunsă, scoţi jambonul, îl zvânţi bine cu un prosop absorbant, îl înţepi cu cuişoarele parfumate pe toată suprafaţa, îl ungi cu siropul de fructe amestecat cu muştar, îl aşezi într-o tavă şi-l dai la cuptor. Din când în când, îl stropeşti cu sosul din tavă.

Când suprafaţa lui devine arămie, îl scoţi pe un platou cald şi îl aduci la masă tăiat felii, garnisit cu pere fierte în sos de zahăr brun şi bucheţele de broccoli fierte în apă cu sare.