Sarmale cu ciuperci
Ingrediente: 2 verze murate potrivite, 4 cepe potrivite, 2 morcovi mari, 10 ciuperci potrivite, 1 ½ cană orez, 1 legătură pătrunjel, 5 linguri ulei, 3 linguri pastă de tomate, 1 foaie de dafin, sare, piper
Mod de preparare:Cureţi ceapa, o toci mărunt şi o pui să se căleas că în uleiul încins. Când se înmoaie puţin, adaugi ciupercile tocate nu foarte mărunt şi laşi câteva minute. Adaugi morcovul dat pe răzătoarea mare şi orezul spălat în mai multe ape şi scurs. Amesteci şi laşi pe foc până când orezul se umflă puţin şi scade zeama. Adaugi o lingură de pastă de tomate, pătrunjelul tocat mărunt, condimentezi cu sare şi piper, după gust, amesteci bine, dai deoparte şi laşi să se răcească.
Speli varza în multe ape, tai cotorul de la frunze şi apoi tai frunzele bucăţi cât vrei să fie de mari sarmalele. Iei cu lingura din amestecul de ciuperci şi împătureşti sarmalele. Pui varză tocată pe fundul unui vas de lut şi aşezi sarmalele una lângă alta. Pui foaia de dafin între ele.
Dizolvi două linguri de pastă de tomate în apă şi torni peste sarmale. Trebuie să fie lichid în vas cam trei sferturi. Acoperi cu varză tocată sau cu foi de varză. Pui capacul şi-l introduci la cuptor pentru două ore. După o oră, iei capacul. Le serveşti cu ardei iute şi cu pâine de casă.