Tocană de ceapă cu ficăţei

Tocană de ceapă cu ficăţei jpeg

Sezonul de iarnă este ideal pentru mâncăruri consistente, precum tocăniţele. Sunt delicioase şi săţioase, destul de rapide şi foarte economice. Nu există gurmand care să nu fi încercat măcar un singur preparat de acest fel. Astăzi, vă prezentăm tocana de ceapă cu ficăţei ca la mama acasă:

Ingrediente pentru tocană de ceapă cu ficăţei:

- 500 de grame de ceapă roşie, - 500 de grame de ceapă albă, - 3 ardei graşi – unul galben, unul roşu şi unul verde, - 500 de grame de ficăţei, - 100 ml de ulei, - 3 – 4 linguri de pastă de roşii, - 5 – 6 căţei de usturoi, - o legătură de verdeaţă (pătrunjel sau mărar), - piper, - sare.

Tocană de ceapă cu ficăţei – metoda de preparare

Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă fin. Apoi, se curăţă şi ardeii, se spală şi se taie fâşii cât mai subţiri. Trecem la ficăţei. Aceşti se spală foarte bine şi se taie bucăţele. Într-o tigaie adâncă se pune uleiul. Când acesta este bine încins, se adaugă ceapa. După patru-cinci minute, se pun şi ardeii, dar se adaugă şi puţină apă. Se lasă totul la înăbuşit încă vreo 10 minute.

Când s-a înăbuşit întreaga compoziţie, se adaugă ficatul. Se mai pune şi nişte apă cât să acopere carnea. Se lasă la fiert, pe foc mic, vreo 20 de minute. Apoi, se adaugă pasta de roşii, usturoiul tocat mărunt, sarea şi piperul şi se mai lasă pe foc încă vreo 10 minute. Se presară verdeaţa (pătrunjelul sau ceapa), tocată fin.

Tocana cu ceapă şi ficăţei se serveşte caldă, cu mămăliguţă. De asemenea, acest preparat ar merge bine cu un pahar de vin roşu, de ţară.

Poftă bună!