Deliciile Minervei
Legenda spune că Minerva și zeul oceanelor, Neptun, s-au întrecut în daruri pentru muritori: Neptun le-a dat un izvor cu apă sărată, în timp ce Minerva le-a oferit un măslin. Oamenii au acceptat cu recunoștință măslinul ca sursă de hrană, medicamente și lemn. Indiferent ce tip de măsline preferi, verzi, negre sau kalamata, iată trei preparate gustoase, pe care le poți încerca acasă.
Tempanada
Ingrediente
500 g mix de măsline verzi, negre și kalamata, fără sâmburi
50 g capere murate
150 g roșii uscate
3 căței de usturoi tăiați mărunt
sucul de la 1 lămâie
busuioc și pătrunjel, după gust
½ linguriță fulgi de chili
sare și piper, după gust
2 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
Pui măslinele la scurs într-o sită, iar când sunt bine scurse de apă le bagi într-un blender împreună cu celelalte ingrediente și le tai mărunt. Ai grijă să nu ții prea mult blenderul în ele pentru a nu se face pastă! Servești pe pâine prăjită.
Paste siciliene cu măsline
Ingrediente
500 g pene
4 căței de usturoi
½ linguriță fulgi de ardei iute
250 g roșii pasate
200 g măsline negre tăiate, fără sâmburi
ulei de măsline
½ pahar vin alb
parmezan și busuioc, pentru ornat
boia dulce sare piper ulei
Mod de preparare
Pui pastele la fiert 11 minute, în apă cu ulei și sare. Le scurgi, le speli și păstrezi ½ cană din apa în care au fiert.
Într-o tigaie nonaderentă, torni puțin ulei în care călești cățeii de usturoi tăiați fin, adaugi roșiile pasate și amesteci, apoi pui fulgii de ardei și măslinele și încorporezi. Lași să fiarbă la foc mic pentru a se întrepătrunde aromele, așezi în farfurie și ornezi cu frunze de busuioc și razi parmezan pentru un plus de gust.
Ropa Vieja – vită cubaneză
Ingrediente
1 kg mușchi de vită
2 ardei capia
1 ardei gras galben
½ cană capere de la conservă
2 cepe medii, tăiate julien
4 căței de usturoi pisați
2 morcovi
300 ml supă pui
100 ml vin alb, sec
1 cană măsline verzi, tăiate felii
1 conservă de roșii cuburi
1 lingură bulion
2 frunze de dafin
½ linguriță chimen pudră
1 lingură oregano uscat
½ linguriță boia afumată
½ linguriță boia dulce
sare
piper
ulei
Mod de preparare
Într-o oală de fontă, torni puțin ulei și prăjești carnea uniform, la foc mic, acoperind oala cu capac. Scoți carnea pe o farfurie și dai deoparte.
În uleiul rămas, călești puțin ceapa, adaugi și restul de legume tocate și le lași câteva minute, după care pui usturoiul, vinul și supa de pui. Amesteci bine să nu rămână resturi de legume sau de carne pe pereții oalei. Lași supa și legumele să dea în clocot, dai focul mai mic și adaugi roșiile cubulețe, frunzele de dafin și bulionul și lași să clocotească încă 5 minute. Adaugi carnea în supa obținută și lași să fiarbă 2-3 ore cu capac. Din când în când, mai amesteci, iar când începe să se rupă, o scoți, o faci fâșii și o adaugi înapoi în oală împreună cu măslinele și caperele și mai lași să fiarbă încă 15 minute.
Dacă nu mai are suficient lichid, mai poți completa cu puțină supă dacă ai sau apă. Nu trebuie să rămână prea mult sos la final. Se servește cu orez sau cu fasole roșie, fiartă.