Plăcintă cu pere şi nuci

Combină două ingrediente, nuci şi pere, cu gusturi şi texturi diferite într-un delicios desert.
Ce ai nevoie
Pentru aluat 250 g făină 30 g zahăr 100 g unt 1 ou 1 lingură oţet 2 linguri apă foarte rece 1 praf de sare
3 pere mari mai tari
150 g miez de nucă
3 linguri de zahăr pudră
1 pacheţel de zahăr vanilat
300 ml apă
1 baton de scorţişoară
zeama de la o lămâie
2 linguri pesmet
Cum se prepară
Se amestecă făina cu sarea, se adaugă untul tăiat bucăţele şi se amestecă până când compoziţia devine nisipoasă. Separat, se bate oul cu apa, zahărul şi oţetul şi se toarnă peste amestecul nisipos. Se frământă apoi bine până se omogenizează. Se înveleşte într-o folie şi se lasă la rece circa 30 de minute. Se curăţă perele de coajă, se taie în două pe lungime, se scot căsuţele cu seminţe şi se stropesc cu zeamă de lămâie.
Separat, se fierbe apa cu zahărul, zahărul vanilat şi batonul de scorţişoară. Se introduc perele şi se lasă să fiarbă împreună circa 15 minute, după care se scot cu grijă şi se lasă să fiarbă în continuare siropul până începe să se îngroaşe. Se lasă la răcit.
Se întinde aluatul într-o foaie mai mare, se tapetează cu ea o formă rotundă unsă, lăsând aluatul să curgă pe margini, se presară pesmetul şi se aşază perele. Se toarnă peste ele siropul în care au fiert perele şi se presară nucile zdrobite. Se aduce aluatul de pe margini peste pere, încreţindu-l uşor, şi se introduce forma în cuptorul bine încins pentru circa 45-50 de minute. Se lasă să se răcească în formă.