Zacuscă de vinete dietetică
Vinetele au un conţinut mare de potasiu (260 mg la 100 g) şi puţin sodiu (maximum 3 mg). Este o legumă antioxidantă şi foarte indicată în regimurile de slăbit.
Ingrediente
8 kg vinete 4 kg ardei gras 2 kg ceapă 3 kg roşii 3 linguri bulion 300 ml ulei de măsline piper boabe foi de dafin sare
Cum se prepară
Se coc vinetele, se curăţă de coajă şi se lasă la scurs, apoi se toacă. Se coc ardeii, se curăţă de pieliţe, cotoare şi de seminţe şi se toacă mărunt. Se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţe, se taie bucăţi şi se fierb până scad. Se curăţă ceapa, se taie mărunt, se spală în strecurătoare, în câteva ape reci, pentru a înlătura sucul iute, care poate cădea rău. Se pune la călit cu puţină apă până se înmoaie bine şi începe să se îngălbenească. Se adaugă vinetele, ardeii şi roşiile, se condimentează cu sare, după gust, boabe de piper şi foi de dafin, după dorinţă. Se lasă să fiarbă, la foc mic, amestecând mereu pentru a nu se prinde, până scad bine. La sfârşit se adaugă bulionul, se lasă să mai fiarbă 5 minute şi se ia de pe foc. Se adaugă uleiul şi se amestecă bine cu restul ingredientelor. Se pune fierbinte în borcane sterilizate, se închid ermetic şi se introduc pentru 20 de minute în cuptor, la foc mic. După răcirea completă, se depozitează la loc răcoros, bine aerisit.