Gogoşi de post cu cartofi (pampuşte bucovinene)

2 shutterstock 1568956747 1 jpg jpeg

Dacă ţii post, asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la desertul preferat al românilor. Prepară această reţetă de gogoşi de post (pampuşte bucovinene) pentru zilele în care ai nevoie de un plus de energie.

 

În Nordul Moldovei, în special în zona Bucovinei, gospodinele prepară în post aceste gogoşi pripite. Ingredientul special care le face fragede şi gustoase este cartoful fiert. Acesta leagă aluatul şi, totodată, îi dă o consistenţă specială.  

Delicioasele pampuşte pot fi făcute atât de post, cât şi de dulce, când putem adăuga în aluat ouă sau lapte. De asemenea, pot fi servite simple, pudrate doar cu zahăr, sau pot fi umplute cu brânză, dulceaţă etc.

Iată reţeta tradiţională de pampuşte bucovinene.

Ingrediente

  • 400 g făină 
  • 1 praf sare
  • ulei, pentru prăjit
  • coaja rasă de la 1 lămâie bio
  • 200 ml ceaşcă apă caldă
  • 4 cartofi medii
  • 25 g drojdie
  • 100 g zahăr pudră

Mod de preparare

1 Speli foarte bine cartofii, îi pui la fiert într-un vas acoperit şi, după ce s-au înmuiat, îi cureţi de coajă cât sunt calzi. Treci cartofii prin maşina de tocat şi încorporezi făina, drojdia dizolvată în puţină apă caldă, sarea şi coaja de lămâie. Amesteci şi frămânţi astfel încât să-ţi iasă un aluat potrivit de tare. 

2 Acoperi vasul cu un prosop curat şi laşi să crească o oră. Formezi cu mâinile umezite mici gogoşele, pe care le prăjeşti în ulei încins până se rumenesc. 

3 Scoţi pampuştele pe şerveţele absorbante şi le presari din abundenţă cu zahăr pudră.

FOTO Shutterstock