Îi mulţumim lui Albert Daniel Bertoni din Focşani pentru că ne răsfaţă cu fel şi fel de preparate deosebite. Iată unul dintre ele:

Ingrediente

500 grame fasole boabe
1 ceapă mare
1 morcov
1 ardei gras roşu
2 linguri ulei
1 cutie de roşii în bulion sau suc de roşii
1 linguriţă zahăr
1 linguriţă cimbru uscat
12 cârnăciori
1 legătură mărar proaspăt
sare, piper boabe, foi de dafin

Mod de preparare

Spălăm fasolea şi o lăsăm sa se înmoaie peste noapte. Dimineaţă mutăm fasolea în altă apă rece, curată, şi o punem la fiert, cu puţină sare.

În paralel, altă apă la fiert într-o oală, ca să o avem gata fierbinte când schimbăm prima apă la fasole. Din clipa în care începe să fiarbă, o lăsăm preţ de 20 minute, apoi o strecurăm de prima apă şi punem peste ea alta, gata fierbinte. Repetăm operaţiunea de două ori.

Tocăm cubuleţe ceapa, morcovul, ardeiul gras, şi împreună cu boabele de piper şi foile de dafin le adăugăm în oală.

Într-o cratiţă încingem cele două linguri de ulei şi adăugăm sucul de roşii. Completăm cu zahărul şi cimbrul uscat. Lăsăm să fiarbă 10 minute. Când fasolea e fiartă, adaugăm sucul de roşii. Condimentăm cu sare, piper măcinat, şi lasăm să fiarbă până când scade, iar iahnia capătă consistenţă. La final, adăugăm mărar tocat. Separat, cârnăciorii se prajesc fără ulei.

Servim cu cârnăciori, mămăligă friptă şi murături.

Loading...