Salvia, elixirul din bucate

salvie jpg

Salvia este cunoscută pentru frunzele sale aromate, care dau savoare mâncărurilor, dar și pentru o serie de proprietăți curative. Gustul său brut este adesea acid și puțin amărui, dar extrem de intens.

Această plantă folosită în scopuri culinare este extrem de populară în bucătăria mediteraneeană, în special pentru a da savoare cărnurilor și pentru a condimenta cârnații. Nu trebuie să neglijăm însă faptul că salvia are o aromă și un gust foarte puternice, iar folosită în cantități mari poate conferi un gust amar.

Pe lângă proprietățile culinare, salvia este folosită și pentru cele medicinale, având efecte antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene. Ceaiul de salvie, de exemplu, este considerat un tonic natural care stimulează digestia, dar cu proprietăți eficiente și pentru sistemul hormonal feminin. În Europa medievală, această plantă era asociată cu înțelepciunea și se credea că îmbunătățește memoria. Era un simbol al stimei, folosit ca ingredient-cheie în diferite remedii. Însă, indiferent de proprietățile acesteia, cea mai întâlnită utilizare este cea culinară, fiind un potențator de gust și aromă pentru multe feluri de mâncare. Iată trei preparate ce conțin acest ingredient-minune!

„Cartofi“ din mălai cu salvie

cartofi din malai cu salvie jpg

Ingrediente

500 ml lapte

500 ml supă de pui sau de legume

170 g mălai

1 lingură unt

40 g pecorino sau parmezan ras

1 lingură salvie proaspătă, tocată

ulei

Pentru sos

sucul de la ½ lămâie

iaurt

sare și piper

Mod de preparare

Ungi o tavă de fontă cu ulei.

Într-o cratiță medie, aduci la punctul de fierbere laptele cu supa, pui untul, salvia și adaugi în fir subțire mălaiul, amestecând constant, până ce e gata mămăliga.

Întinzi mămăliga cât e caldă în tavă și lași la răcit, apoi o tai în formă de batoane pe care le stropești cu ulei. Tapetezi tava cu hârtie de copt și bagi batoanele la cuptor până ce s-au rumenit.

Le scoți și le servești cu pecorino sau parmezan ras și cu sos de iaurt cu lămâie, sare și piper

Gnocchi cu unt și salvie

gnochi cu salvie jpg

Ingrediente

500 g cartofi albi cu coajă

500 g cartofi dulci fără coajă

1 linguriță sare

150 g făină

2 linguri unt

1 lingură salvie proaspătă, tocată

Mod de preparare

Pui cartofii într-o cratiță cu apă rece și aduci la punctul de fierbere la foc mare, apoi reduci focul și mai lași să fiarbă până ce poți băga furculița în ei și-i dai la răcit aproximativ 30 de minute.

Pisezi cartofii până obții un piure pe care îl dai printr-o sită fină, apoi adaugi sare și piper.

Combini făina cu salvia, apoi o adaugi în piureul fin de cartofi și amesteci până obții un aluat ușor lipicios. Dacă este prea lipicios, mai adaugi puțină făină.

Pe un blat de lucru pe care ai pudrat făină, împarți aluatul în 4 părți egale și rulezi fiecare parte sub formă de baton. Tai bucăți de gnocchi de 2 cm, faci câte o minge mică din fiecare pe care o aplatizezi și o apeși puțin cu o furculiță ca să obții forma potrivită, specific italiană.

Pui o oală cu apă la fiert și, când clocotește, scufunzi gnocchi și lași să fiarbă 2-3 minute sau până se ridică la suprafață. Apoi lași la scurs.

Într-o tigaie nonaderentă, pui untul și rumenești gnocchi. Le servești calde, cu parmezan ras.

șnițel cu salvie

snitel cu salvie jpg

Ingrediente

40 g parmezan ras fin

2 ouă

4 bucăți mușchi file de porc, tăiate subțire

140 g pesmet

2 linguri salvie tocată fin

Mod de preparare

Într-o farfurie adâncă, combini pesmetul cu parmezanul și cu salvia tocată.

Într-un castron, bați bine ouăle, dai bucățile de carne de porc prin ou, apoi prin amestecul de pesmet.

Încingi ulei într-o tigaie și prăjești fiecare șnițel pe ambele părți până ce s-a rumenit. Servești stropit cu lămâie și cu garnitură la alegere.