Mâncare de varză dulce cu carne de porc

mancare de varza dulce cu carne de porc jpeg

Varza este printre cele mai sănătoase alimente posibile. Iar varza dulce călită este o mâncare foarte gustoasă. Iar dacă adăugăm şi nişte carne de porc proaspătă şi o mămăliguţă, s-ar spune că avem o masă ca la ţară, săţioasă şi delicioasă. Aşa că v-am pregătit o reţetă ca la bunica de mâncare de varză dulce cu carne de porc, care merge excelent cu mămăligă şi nu numai. Varza dulce călită cu usturoi ţine la distanţă multe boli şi viruşi, aşa că merită să încerci minunăţie de mâncărică.

Ingrediente Mâncare de varză dulce cu carne de porc:

- 1 varză proaspătă dulce de 1,5 kg - 1 ardei gras - 2 cepe mari - 500 g carne de porc (de preferat mai grasă) - 200 g de piept de porc sau costiţă macră - Suc de roşii sau bulion - Cimbru - Mărar - Boia de ardei iute - Sare şi piper - Frunze de dafin - Ulei şi puţină apă

Mod de preparare:

Varza se toacă mărunt sau se dă prin răzătoare şi se freacă cu sare, apoi se lasă puţin să se înmoaie în sare. Carnea de porc se taie bucăţi mai mici şi se pune la prăjit în puţin ulei sau untură. Se lasă pe fiecare parte să se rumenească bine. Se adaugă şi costiţa tăiată în cubuleţe mai mari şi se lasă la foc mic timp de 10 minute.

În acest timp se taie ceapa solzişori şi ardeiul în cuburi şi se adaugă peste carne, la călit. Se lasă în jur de 5 minute şi după ce se stoarce varza bine, se adaugă şi ea. Se amestecă bine, se pune capacul la oală şi se lasă 10 minute la foc mic să îşi lase zeama. Dacă mai este nevoie se acoperă varza cu apă şi se lasă la fiert la foc potrivit.

După ce a fiert, se adaugă roşiile, boia de ardei iute, piperul şi frunzele de dafin. Se mai lasă la fiert 5 minute cu capac, apoi se pun cimbrul şi mărarul. Dacă mai este cazul se potriveşte de sare, dar aveţi grijă că varza a fost deja frecată cu sare.

Se mai lasă la fiert până mai scade puţin şi după ce se stinge focul se lasă capacul. Se serveşte cu mămăliguţă sau pâine de casă proaspătă. Pentru cine vrea, se poate pune o lingură de smântână şi se mănâncă cu ardei iute sau usturoi. Este minunat de bună şi se topeşte în gură. Poftă bună!