Tartă cu frişcă

tarta cu frisca jpeg

E adevărat că este un desert ce ce solicită mai multe ingrediente şi ceva timp în bucătărie, dar rezultatul merită pe deplină efortul!

Ingrediente (1 tartă)

Pentru blat 4 gălbenuşuri 400 g pesmet din biscuiţi simpli 150 g nuci sau migdale măcinate 100 g unt 1 linguriţă esenţă de vanilie 4 linguri zahăr

4 albuşuri

2 linguri zahăr plus

2 linguri pentru caramelizat

1 praf de sare

150 g ciocolată albă menaj

150 ml lapte

1 lingură coniac

Cum se prepară

Baţi bine cele patru gălbenuşuri cu patru linguri de zahăr, în bain-marie, până se formează o compoziţie cremoasă. Laşi la răcit, apoi adaugi untul, esenţa de vanilie, nucile (sau migdalele) măcinate şi pesmetul de biscuiţi. Frămânţi un aluat omogen pe care-l aşezi ­într-o formă de tartă, tapetată cu folie spe­cială de copt. Coaci circa 35-40 de minute la foc potrivit.

Baţi cele patru albuşuri cu un praf de ­sare, în bain-marie, cu ­două linguri de zahăr pe care le adaugi treptat, până se încălzeşte compoziţia de bezea. Atenţie! Nu trebuie depăşit timpul pentru că bezeaua se transformă în omletă! Baţi însă în continuare pentru a nu se lipi de fundul vasului.

Separat, caramelizezi două linguri de zahăr, doar până capătă o culoare aurie şi torni, „în fir subţire”, peste compoziţia de bezea, continuând să amesteci energic, ­până se răceşte. Acoperi cu ea blatul de tartă.

Pentru prepararea glazurii de ciocolată albă, fierbi laptele, în bain-marie, la foc mic, peste ­care adaugi apoi ciocolata albă de menaj ruptă bucăţi şi coniacul. Laşi totul la fiert până se îngroaşă. Glazura o torni cât este caldă peste tartă. Decorezi tarta cu frişcă şi laşi la rece 2-3 ore înainte de a o servi.