Tort cu ciocolată şi frişcă

tort cu ciocolata si frisca profimedia 0235978473 jpeg

Cu o textură fină şi un gust intens de ciocolată, acest tort cu ciocolată şi frişcă este tortul festiv perfect. Pentru a însiropa blatul, foloseşte compot de fructe sau un sirop preparat din apă, zahăr, arome şi coajă de portocale.

Ingrediente pentru tort cu ciocolată şi frişcă

Pentru blat 5 ouă 130 g zahăr 3 linguri cacao 100 g făină

200 g unt

250 ml frişcă

150 g ciocolată albă

1 lingură zahăr pudră

50 g unt

200 g ciocolată neagră

100 ml frişcă lichidă

1 lingură unt

bomboane de ciocolată, pentru decor

Mod de preparare tort cu ciocolată şi frişcă

Separi albuşurile de gălbenuşuri. Freci gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, până se topeşte, iar albuşurile le baţi spumă cu restul de zahăr. Pui jumătate din albuş peste gălbenuşuri. Încorporezi făina combinată cu cacaua şi la sfârşit restul de albuş. Torni blatul într-o formă de tort, în care ai pus hârtie de copt, şi-l ţii la cuptor până trece testul cu scobitoarea. Îl laşi la răcorit, înainte să-l tai în trei felii egale.

image

Topeşti pe baie de aburi ciocolata. Freci untul cu zahărul până capătă o consistenţă spumoasă. Încorporezi treptat ciocolata albă, iar după ce s-au omogenizat, le torni peste frişcă. Dai crema la rece.

image

Pentru glazură, rupi ciocolata pătrăţele. Torni frişca într-o cratiţă, adaugi untul şi când începe să fiarbă torni peste ciocolată. Amesteci constant până se îngroaşă.

image

Împarţi crema în trei părţi egale. Pui prima felie de tort, întinzi crema şi repeţi procedura pentru celelalte felii. Întinzi deasupra glazura de ciocolată şi îmbraci tortul de jur împrejur cu crema rămasă. Decorezi cu bomboane de ciocolată.

image

foto: profimedia