Mic dejun franţuzesc. O delicată masă de dimineaţă

mic dejun franţuzesc jpeg

Când vorbim despre micul dejun franţuzesc, trebuie să precizăm că acesta înseamnă, mai degrabă, o gustărică delicioasă de dimineaţă, decât o masă copioasă ca la români. Istoria acestei gustări începe încă din secolul 18, când a bea cafea alături de o felie de pâine prăjită a început să fie la modă.

Micul dejun franţuzesc constă în ceva fin şi dulce, precum bagheta tăiată felii mici, cu unt şi gem sau croissante cu unt, cafea cu lapte şi un pahar de suc proaspăt de portocale. Astăzi prezentăm reţeta excelentă de croissante cu unt pentru micul dejun franţuzesc, atunci când vrei să îşi răsfeţi familia.

Ingrediente Mic dejun franţuzesc:

Pentru prepararea croissante cu unt:

  • 115 ml lapte călduţ
  • 30 ml apă caldă
  • 325 g făină
  • 1 ou
  • 1 linguriţă de sare
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 200 g unt de la temperatura camerei
  • 7,5 g drojdie uscată
  • 1 ou bătut şi 1 lingură de lapte pentru uns deasupra

Pentru micul dejun franţuzesc complet: 

  • Cafea cu lapte
  • Câteva portocale pentru sucul proaspăt

Mod de preparare Mic dejun franţuzesc:

Într-un castron se pun făina, sarea, zahărul, drojdia, oul şi 30 g de unt la temperatura camerei. Se amestecă ingredientele cu o lingură de lemn, apoi se încorporează laptele şi apa, turnând treptat peste cocă. Coca trebuie să fie elastică, apoi se pune deoparte şi se lasă să se dubleze volumul. Apoi, se pune pe o suprafaţă pudrată cu făină, se frământă până devine elastică şi apoi se bagă la frigider timp de o oră. După ora aceasta se pune din nou pe masa pudrată cu făină şi se întinde o foaie de 50 X 20 cm.

Untul rămas se separă în 3 porţii. Folosind o porţie de unt, se împrăştie în bucăţi mici pe suprafaţa aluatului, lăsând partea de jos liberă, precum şi 1,5 cm înainte de margini. Apoi se împătureşte în 3, împăturind mai întâi partea de jos, fără unt, apoi cea de sus peste. Se sigilează marginile şi se lasă aluatul 10 minute la rece. Se face la fel şi cu cea de-a doua parte de unt şi cu cea de-a treia.

Se scoate apoi aluatul de la frigider, se întinde de 50X30 cm, se taie pe jumătate în lungime, apoi pe lăţime în părţi egale. Fiecare bucată se taie pe diagonală, ca să se obţină 2 triunghiuri. Triunghiurile se ung cu amestecul din oul bătut şi lapte, apoi se rulează de la latura cea mare, să aibă formă de semilună la final. Se unge deasupra cu ou şi lapte. Se pune hârtie de copt pe o tavă, se pun croissantele la crescut 30 minute- o oră, apoi se coc în cuptor timp de 20 de minute, până prind o culoare aurie. Se servesc calde cu cafea cu lapte şi suc de portocale la micul dejun franţuzesc. Poftă bună!