La început de primăvară, la 1 martie, soseşte timpul Babei Dochia. Legenda avertizează asupra vremii schimbătoare de la începutul anului agricol. Baba Dochia are 12 cojoace, şase sunt rele (friguroase) şi şase bune (frumoase).

Dacă ninge în aceste zile, se spune că baba îşi scutură cojoacele. Se mai numeşte şi Baba Marta, cea cu nouă cojoace. Leapădă zilnic câte unul; de la 9 martie, când l-a lepădat pe ultimul, începe şi vremea a se încălzi.

Femeile se feresc a lucra la 1 martie, ca să nu se zburlească Baba Dochia şi să aducă viforul iernii.
Se îngăduie însă lucrul cu furca şi fuiorul, pentru că şi Baba Dochia obişnuia să toarcă atunci când se afla la stână, în creierul munţilor. Nimănui nu-i este îngăduit să iasă afară din casă fără a mânca cel puţin un ou.
Acum, aveţi de ales între rigorile postului şi cutumele din zilele Dochiei. Dar le-aţi ales pe cele din urmă, atunci să vă-nvăţ a face: ouă umplute cu ciuperci. Trebuinţă ai de: .................

Citeşte mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

Loading...