Pâinea noastră cea de toate zile ar putea avea în fiecare zi o altă variantă, dacă ţinem cont de diversitatea tipurilor de făină şi a ingredientelor care pot intra în compoziţia ei. Avem pentru tine o propunere apetisantă: pâine gratinată cu verdeţuri şi usturoi.

 

 

Ingrediente

350 g făină albă

120 ml lapte

50 g unt

15 g drojdie proaspătă

1 lingură zahăr

1 linguriţă sare

1 ou

Pentru gratinat

50 g unt

3 căţei usturoi

½ legătură pătrunjel

50 g caşcaval ras

 

Într-un caston, amesteci drojdia cu o lingură de făină, zahărul şi 30 de ml de lapte. Laşi maiaua să dospească 15-20 de minute.

În alt vas, răstorni făina împreună cu sarea. Faci o gropiţă în mijloc, torni maiaua, oul bătut şi începi să amesteci. Încorporezi restul de lapte rece, apoi untul la temperatura camerei. Frămânţi până nu se mai lipeşte de mâini. Transferi aluatul într-un bol curat, îl acoperi cu un prosop şi îl laşi la dospit până îşi dublează volumul.

Pe masa presărată cu foarte puţină făină, formezi o pâine ovală, o pui într-o tavă cu hârtie de copt şi laşi să dospească din nou, 20 de minute.

Coci la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 35-40 de minute sau până se rumeneşte. O laşi la răcit.

Între timp, amesteci untul moale cu usturoiul zdrobit şi cu pătrunjelul tocat.

Când serveşti pâinea, o crestezi în formă de romburi, şi o ungi cu untul frecat cu usturoi şi verdeţuri. Presari caşcavalul ras şi dai din nou la cuptor 10 minute, la foc mare, până se gratinează.

FOTO: Shutterstock

Loading...