Pâine rapidă cu bicarbonat (reţetă fără drojdie)

1 paine jpg jpeg

Avem pentru tine reţeta perfectă: pâine irlandeză cu bicarbonat, fără frământare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente!

Pe 17 martie, este Saint Patrick’s Da (Ziua Sfântului Patriciu), sărbătoarea naţională a irlandezilor. Şi ce mod mai bun să sărbătoreşti decât cu o pâine proapătă şi caldă? Mai ales în aceste zile de epidemie de coronavirus, când stocuri la produse precum drojdia s-au epuizat.

Aceasta este o reţetă uşoară, ce necesită doar câteva ingrediente. În plus, nu e nevoie de frâmântare. Vei savura rapid e felie de pâine caldă unsă cu unt! Aceasta este celebra Irish Bread sau Soda Bread, adică pâine irlandeză cu bicarbonat. 

Ingrediente

  • 400-450 g făină albă (sau amestec făină albă şi integrală)
  • ½ linguriţă bicarbonat
  • ½ linguriţă linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă sare grunjoasă
  • 1 linguriţă zahăr
  • 250 ml lapte bătut
  • 50-70 ml apă

Într-un bol, amesteci toate ingredientele uscate. Adaugi apa şi laptele lapte bătut şi omogenizezi amestecul. Nu trebuie să frămânţi, ci doar să omogenizezi, chiar dacă aluatul e uşor lipicios.

Transferi pe masa bine presărată cu făină şi modelezi rapid o pâine rotundă (nu frămânţi!). O crestezi în cruce, apoi o pui într-o tavă cu hârtie de copt şi o laşi la dospit 45 de minute.

Preîncălzeşti cuptorul. Coci pâinea 35-40 de minute, la foc mediu (170-180 ℃).