Intrată azi în meniurile unor restaurante, piperchi, această mâncare ce explodează de arome, e preparată de generaţii de machidoni în Dobrogea, în special vara, cu legume de sezon. Dacă ai şi tu conserve de roşii sau suc de roşii poţi profita de savoarea ei chiar acum.

 

 

Ingrediente

  • 500 g ardei capia sau gras roşu
  • 1 ardei iute, roşu
  • 300 g roţii în conservă sau 300 ml suc de roşii
  • 50 ml ulei
  • 2-3 ouă
  • 200  telemea veche de oaie
  • sare, după gust
  • piper

Speli ardeii, îi cureţi de cotoare, de seminţe şi de nervuri, îi tai în jumătăţi, pe lung, apoi cuburi de 2-3 cm. Îi prăjeşti în ulei, sub capac, la foc mediu, 4-5 minute. Adaui roşiile din conservă sau sucul de roşii şi, dacă doreşti, ardei iute tăiat feliuţe. Laşi din nouă să fiarbă sub capac 10-15 minute, la foc mic.

Când sosul s-a îngroşat, adaugi brânza sfărâmată şi ouăle bătute, fără să amesteci. Dacă doreşti, poţi sparge ouăle în sosul de roşii, astfel încât să obţii ouă poşate. Condmentezi cu piper şi sare, dacă este cazul, în funcţie de cât de sărată este telemeaua de oaie. Acoperi din nou cu capac şi laşi pe foc mic câteva minute, până ce se cogaulează ouăle. 

Serveşti fierbinte, cu verdeaţa preferată şi cu pâine de casă. 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Loading...