Chef Adrian Hădean: „Gătesc orice cu egală bucurie“

adrian hadean jpeg

Jurnalist, blogger culinar şi... bucătar de succes! Chef Adrian Hădean, temutul jurat de la Masterchef, este un ardelean serios, pentru care arta culinară este, în primul rând, un act de cultură.

„Să faci lucruri simple şi foarte bune e destul de complicat. Nu e la îndemâna oricui“, îmi spune interlocutorul meu. Ne-am întâlnit la restaurantul Hanul Berarilor din Bucureşti. „E greu să pui în farfurie ceva teribil de simplu, de-a dreptul elementar, într-o combinaţie spectaculoasă ca atunci persoana care gustă să exclame: cât e de bun, ce-ai pus aici?“, continuă chef Hădean.

Simplu şi bun

Discuţia cu Adrian continuă firesc. Aflu de la el că pasiunea pentru bucătărie o are de mic, este moştenire din familie. Părinţii lui gătesc bine şi bunicii la fel. „Gătesc de mic! Am început cu o cremă de brânză cu ceapă, ouă ochiuri şi fierte, tocăniţe, supe, ciorbe sau un desert simplu. Tot ce poate să facă un copil. Aşa ceva fac şi acum“, continuă el.

„Vrei o reţetă? O reţetă care mie îmi place foarte mult este un ou fiert moale, care să aibă gălbenuşul aproape semilichid, într-o combinaţie cu sos de pătrunjel. Pătrunjel, ulei de măsline, puţină sare, zeamă de lămâie, puse toate într-un blender şi transformate într-un sos. Astea împreună cu o felie de pâine prăjită sunt o combinaţie simplă şi foarte bună. Eu am tendinţa de a simplifica lucrurile. Caut tot timpul şi o altă metodă. Toată lumea asta mare e plină de reţete şi de idei. Unele trebuie să rămână aşa complicate şi să aibă un aer intangibil, să nu fie la îndemâna oricui, iar altele pot fi simplificate. Ăsta este serviciul pe care-l ofer eu cititorilor mei. Simplific lucrurile ca să poată fi făcute şi de cei care abia acum fac primii paşi în bucătărie “, îmi mai spune chef Hădean.

A intrat pentru prima dată într-o bucătărie profesionistă la 19 ani, apoi a făcut multe stagii de pregătire în ţară şi în străinătate. „Eu mă instruiesc tot timpul, pentru că este foarte important să fii la curent cu toate noutăţile şi să te implici total în lucrurile pe care le faci. Da, e foarte fain să te laşi purtat de inspiraţie, dar trebuie să înţelegi de unde vine şi ce se întâmplă în farfuria pe care tocmai ai creat-o. Pe de o parte, ca să poţi şi pe de alta să nu mai faci greşelile pe care le-ai făcut, pentru că suntem oameni şi suntem supuşi greşelilor. E ca în orice domeniu! Asta au făcut, şi fac încontinuare, toţi marii bucătari ai lumii!“, spune reputatul chef.

Bucătărie tradiţională

Sunt curioasă ca să aflu părerea lui despre bucătăria românească şi ce-i place cel mai mult să gătească. „Gătesc orice cu egală bucurie. Sigur că avem bucătărie tradiţională!Tot aud că noi nu avem bucătărie tradiţională românească , dar mi se pare un nonsens! Cum nu avem, ce noi ne trezim dimineaţa şi mergem până în Ungaria să mâncăm? Şi la prânz mâncăm în Slovacia, iar la cină în Hong-Kong? Acum dacă vorbim normal şi suntem oameni destupaţi la minte putem să vedem că pe planeta asta oamenii au migrat dintr-o parte în alta, lucrurile astea se întâmplă şi acum. Ei bine toţi oamenii ăştia care circulă influenţează într-un fel sau altul locurile în care ajung şi oamenii pe care-i întâlnesc. Sigur, avem bucătărie tradiţională, avem cu ce ne lăuda, dar ar fi bine să avem mai multă grijă la felul în care gătim mâncarea. De fapt, despre asta e vorba! Dacă vrem să ne batem de la egal la egal, din punct de vedere culinar, poate că n-ar strica să avem şi noi grija pentru bucătărie pe care o au italienii sau francezii“, spune cheful.

Show culinar

Chef Adrian Hădean, chef Foa şi chef Patricia sunt juraţi la cea mai nouă ediţie a competiţiei culinare Masterchef. Îl rog să-mi spună câteva amănunte legate de concurs. Îmi răspunde prompt! „Tu ca jurat eşti în poziţia în care poţi influenţa destinele concurenţilor şi trebuie să fii extrem de grijuliu, să stai şi să judeci cât se poate de corect şi de cinstit, asta sigur dacă ai conştiinţă. Dar eu sunt convins că toţi trei juraţii avem suficient de multă conştiinţă încât să facem lucrul ăsta cu bună-credinţă. Unii dintre concurenţi chiar se pricep să gătească, cu siguranţă cei care au rămas în bucătăria Masterchef ştiu mai bine decât cei care au plecat şi, până la urmă, acela care se pricepe cel mai bine dintre toţi şi va înţelege cel mai bine regulile jocului va câştiga“, încheie chef Hădean.

text: Maria Belu foto: Sorin StanaRecente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg