Cum să faci gem în cuptorul cu microunde

gem la microunde jpeg

Dacă nu îţi place să pierzi mult timp în bucătărie pregătind gemuri şi dulceţuri, e bine să ştii că fructele de pădure şi alte variante de sezon pot deveni rapid o gustare dulce, asemănătoare gemului, dacă le prepari la microunde.

Gemurile de casă se fac uşor în cuptorul cu microunde

Potrivit sheknows.com, secretul pentru a face cel mai gustos gem în cuptorul tău cu microunde este să foloseşti cantitatea corectă de zahăr şi de zeamă de lămâie şi să îşi pregăteşti cu atenţie fructele pe care ai de gând să le transformi în gem. Dacă foloseşti fructe cu sâmburi, cum ar fi piersicile, urmează aceleaşi instrucţiuni, dar curăţă-le de coajă, scoate-le sâmburii, feliază-le şi apoi pasează-le.

sheknows.com

1. Gem de fructe de pădure, la microunde

Ingrediente

3 căni de fructe întregi, proaspete (căpşuni, zmeură, afine, mure sau orice combinaţie din fructele tale de pădure preferate) 1 ½ cană zahăr tos 4 linguriţe zeamă de lămâie ½ linguriţă unt sau margarină

Mod de preparare

Speli fructele de pădure şi le îndepărtezi codiţele. Le zdrobeşti într-un bol. Măsori 1 cană de fructe zdrobite într-un bol adânc, care rezistă la temperaturile din cuptorul cu microunde. Adaugi jumătate din cantitatea de zahăr, zeama de lămâie şi untul (margarina) şi amesteci. Dai vasul la microunde, neacoperit, 8 minute. Amesteci fructele la fiecare 2 minute.

Faci încă o porţie, folosind ingredientele rămase, şi ţii din nou 8 minute la microunde, amestecând la fiecare 2 minute. Combini cele două porţii şi vei obţine aproximativ 2 borcane mici de gem de fructe de pădure. Poţi să îl ţii la frigider, într-un recipient acoperit, sau să îl torni în borcănele pregătite anterior.

image

2. Gem simplu la microunde

340 g fructe (dacă foloseşti fructe congelate, le laşi să se decongeleze în prealabil)

1 ½ căni de zahăr

3 linguriţe pectină naturală (pudră), din comerţ

Pui fructele într-un bol încăpător, termorezistent, şi le pasezi bine. Nu le scurge zeama. Adaugi zahărul şi pectina şi amesteci bine, ca să se combine. Dai la microunde, la putere mare, 4 minute sau până când compoziţia începe să dea în clocot.

Reduci puterea cuptorului cu microunde la jumătate (medium) şi mai ţii 5 minute. Îndepărtezi spuma care se formează la suprafaţă. Dacă îţi place gemul mai gros, mai adaugi 1 linguriţă de pectină. Păstrezi gemul la frigider, într-un recipient acoperit, sau în borcane cu capac.

image

3. Gem de piersici, la microunde

Nu ştii ce să faci cu toate piersicile pe care le-ai cumpărat vara asta? Încearcă reţeta de mai jos. Poţi folosi şi piersici conservate, cât şi fructe congelate, ca alternativă.

Ingrediente

32 piersici înjumătăţite, fără sâmburi

3 linguri pectină de fructe

¾ linguriţă scorţişoară măcinată

¼ linguriţă ienibahar măcinat

2 ¼ căni zahăr

Mod de preparare

Pui piersicile într-un blender şi le faci piure. Într-un bol termorezistent adânc, combini piersicile pasate, pectina, scorţişoara şi ienibaharul. Amesteci bine. Dai la cuptorul cu microunde, la putere mare, 6 minute sau până când compoziţia este foarte fierbinte, amestecând la fiecare 2 minute.

Adaugi zahărul, amesteci bine, dai iar la cuptorul cu microunde la putere mare, 5-6 minute sau până când compoziţia începe să clocotească, amestecând o dată în timpul preparării. Mai ţii în cuptor 1 minut.

Laşi gemul să se răcească. Îl păstrezi în frigider, într-un recipient acoperit sau în borcane curate cu capac.

image