Diana Matei „Nicăieri nu e ca acasă!“

DSC 2752 jpeg

Diana Matei este o fată tânără şi frumoasă cu o voce remarcabilă. Cântă orice, de la muzică lăutărească autentică la rock şi... adoră să gătească, mai ales, preparate tradiţionale sărate şi dulci.

Pe talentata cântăreaţă am văzut-o prima oară gătind la televizor, în emisiunea Cireaşa de pe tort, de la Prima TV. La un moment dat a început să cânte, m-a fascinat! După o vreme am primit din partea PR-ului ei propunerea de a face cu ea o reţetă de vedetă, la ora fixată Diana era acolo. În timpul interviului m-am dumirit: „Colecţionez cărţi de bucate şi, Maria, am peste 40 de numere din revista Click!Poftă bună! Le ador şi gătesc din ele!“ După cele aproape două ore petrecute împreună pot afirma că întâlnirea cu Diana m-a onorat.

Mâncarea preferată

Ca orice femeie de succes, Diana are un program foarte încărcat şi intră în bucătărie de câte ori are timp. Este o gurmandă, cu toate că nu se vede nici un kilogram în plus pe corpul ei fragil. „N-aş putea să spun că am preferinţe culinare. Încerc să am un echilibru în tot ceea ce fac, inclusiv în alimentaţie. Îmi plac mâncărurile tradiţionale şi dulciurile. În zona noastră, sunt munteancă din Măneciu Pământeni între Cheia şi Vălenii de Munte, la evenimente se strâng mai multe femei şi fac fel şi fel de prăjituri. Îmi plac mult prăjiturile de casă mai ales plăcintele cu aluat de pandişpan şi cu fructe de sezon“, îmi spune Diana. Care este, totuşi, prăjitura preferată? „Pot spune că preferata mea este prăjitura cu rahat, lămâie şi unt blat de pandişpan clasic făcut din albuşuri bătute bine, gălbenuşuri, făină, puţin ulei şi arome. Iar pentru umplutură rahatul se dă prin maşina de tocat, se amestecă cu unt sau margarină, eu pun o margarină specială pentru prăjiuri, apoi lămâie fără coajă dată prin maşina de tocat. Se taie blatul în două, se întinde jumătate din cremă, se acoperă cu cealaltă felie de blat se unge cu cealaltă parte de cremă, apoi se presară fulgi de nucă de cocos“, îmi povesteşte cântăreaţa, iar eu înghit în sec. Şi asta nu e tot. Îi place la nebunie să bucătărească, iar în bucătăria ei nu intră nimeni, în afară de ea. „Acum 2 ani am gătit pentru peste 40 de parsoane de Paşte. Am făcut singură cam 380 de sarmale. Sunt specialistă în sarmalele româneşti, făcute numai din carne de porc cu afumătură. Am luat sarmalele şi am plecat cu ele în Poiană şi le-am pus în ceaun şi le-am fiert 7 ore la pirostrii“, continuă Diana.

Ciuleandra

După peste 12 ani de cântat în străinătate Diana şi Marian Cleante s-au întors acasă. Au stat mulţi ani în Liban, în Franţa, în Anglia, dar „Maria, am zis stop şi în urmă cu 6 ani ne-am întors acasă. Ne-am zis că o să vedem noi ce o să facem!“ Unii i-au primit cu reticenţă, iar alţii cu admiraţie, pentru că Diana şi Taraful Cleante cântă orice gen muzical. „Îmi place să cânt şi cânt orice! Rock, pop, muzică lăutărească autentică şi populară. Îmi place mult muzica patriotică din Transilvania, pentru că are o încărcătură emoţională aparte, iar un om senzorial, care-şi iubeşte ţara, simte aceste lucruri şi de aceea o cânt cu multă dăruire“, mai spune ea. În urmă cu 5 ani a lansat pe piaţă albumul „Of ce dor, ce chin, ce jale“, iar acum lucreză la un alt proiect muzical. „Am început un nou album care se va numi Ciuleandra. O să asculţi o variantă a Ciulendrei reorchestrată într-o manieră aparte, modernă, dar care păstrează cuvintele tradiţionale, inclusiv linia melodică. Vreau să-ţi spun că noi am cântat-o în multe dintre concertele noastre, iar publicul a primit-o foarte bine. Maria, românii au suflete de români!“, îmi spune Diana.

„Viaţa trebuie să fie presărată cu bucurii pe care ţi le oferă în primul rând familia, vreau copii şi să am o căsnicie fericită. Sunt în această relaţie cu Marian Cleante de 12 ani, iar profesia mă face să mă simt o femeie de succes. Însă numai viaţa de familie îmi dă stabilitate şi echilibru, iar succesele îmi oferă umanitatea de care orice om are nevoie şi pe care tu zici că o transmit“, încheie Diana Matei.

text: Maria Belu foto: Sorin StanaRecente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg