Fii zen în bucătărie: 4 aspecte la care să fii atent

arctic@clickpoftabuna ro jpg

Bucătăria de vis poate deveni realitate, prin respectarea unor direcții destul de simple. Atunci când ne imaginăm spațiul în care pregătim mâncarea, fără îndoială că îl vedem fără mormane de vase, lipsit de mirosuri deranjante și cu un aspect ca de revistă. O bucătărie poate să arate minunat chiar dacă dispui de un buget limitat. Iar acest aspect contribuie la o mai bună organizare și la un timp de calitate, petrecut în această parte a casei. Iată la ce să fii atent, pentru a te bucura cu adevărat de bucătăria ta.

Alegerea electrocasnicelor

Cu siguranță știi deja ce îți dorești de la fiecare aparat în parte. Îți recomandăm să începi de la electrocasnicele mari, adică frigider, plită, cuptor electric sau pe gaz și să continui cu cele mai mici, precum aparatul de cafea (deși acesta nu este obligatoriu să fie în bucătărie), robotul de bucătărie, multicooker, airfryer și celelalte ustensile care să îți economisească timp și energie. Asigură-te că ele corespund cerințelor tale, având funcțiile necesare, că cele permanente (cum ar fi frigiderul) sunt convenabile la nivel de consum energetic și destul de silențioase pentru gustul tău. Se recomandă o clasă energetică superioară, tocmai pentru a reduce consumul de electricitate. Unele funcții suplimentare sunt disponibile doar la alegere, pentru a nu solicita nejustificat aparatul.

Poziționarea „punctelor fierbinți”

În categoria punctelor de maxim interes din bucătărie găsim chiuveta, aragazul și  frigiderul. Aceste zone de umed, fierbinte și rece sunt principalele locuri unde se prepară și depozitează hrana, iar o regulă a designerilor (de obicei) este cea a triunghiului. Pe înțelesul tuturor, idealul așezării în bucătărie (și pentru comoditate, și pentru grad mare de utilitate) este ca fiecare dintre cele trei să fie un vârf al triunghiului. Proporțiile sunt, astfel, menținute la un nivel armonios. Totuși, nu toate bucătăriile pot respecta acest principiu și mulți oameni se văd nevoiți să pună totul într-o singură linie, din lipsă de spațiu. În acest caz, cea mai bună soluție este să poziționezi punctele „fierbinți” cât mai departe unele de celelalte, cu blat de lucru între ele, pentru siguranță și comoditate.

Micile trucuri de așezare

Nu e un secret pentru nimeni că în bucătărie sunt, de regulă, atât de multe lucruri încât ai tendința de a uita de ele. De la piese de veselă pe care nu le-ai mai folosit de prea mult timp și până la diferite plicuri de condimente sau flacoane cu arome - toate au stat pe tușă, probabil și din cauză că nu le-ai găsit când aveai nevoie. De aceea, un secret extrem de util este organizarea potrivită, cu ajutorul micilor caserole, al cutiilor sau al oricăror alte accesorii care împiedică împrăștierea și amestecarea lucrurilor prin dulapuri. Astfel de accesorii sunt utile inclusiv pentru capacele oalelor, având în vedere că acestea sunt printre cele mai mari consumatoare de spațiu în dulap. Asigură-te că ai așezat totul cât mai ușor de văzut și că ai acces rapid la orice ți-ar trebui, chiar și cu o mână ocupată, de exemplu. Așa, vei proba dacă organizarea ta este una potrivită nevoilor.

Pata de culoare

O bucătărie cu adevărat prietenoasă trebuie să aibă măcar o pată de culoare, o întrerupere a standardului sobru, în materie de aspect. Indiferent că vorbim despre o floare amplă, un tablou multicolor sau un covor cu imprimeuri neașteptate, alegerile pot fi dintre cele mai îndrăznețe. Cel mai probabil, mobila de bucătărie este monocromă și în contrast cu electrocasnicele mari sau armonizată cu acestea. Tocmai de aceea, este atât de important să nu menținem permanent un aspect sobru. În general, micile modificări din casă sunt de bun augur, chiar și când schimbăm locul unei plante, pentru că aduc un efect de noutate, iar plictiseala legată de acel spațiu nu mai intervine. La fel se întâmplă și în bucătărie, unde te poți juca foarte ușor, deoarece accesoriile de acest fel sunt elemente versatile, care pot fi ușor mutate, răsucite sau aliniate cum îți dorești.

Pentru a concluziona, ai nevoie de utilitate, de un aspect plăcut, de armonie și de o disciplină a spațiului în bucătărie. Urmând ideile de mai sus, la care să adaugi propria gândire creativă și respectându-ți gusturile, vei reuși să conturezi un spațiu potrivit ție. Acesta va deveni mai mult decât bucătăria în care doar toci ceapa - va fi oaza ta de inspirație pentru feluri de mâncare delicioase.

Sursa Foto: Shutterstock