Marinela Vasilica Ardelean: „Vinul este băutură, aliment şi sursă de emoţie“

marinela vasilica ardelean vin jpeg

O rog să-mi povestească de unde a pornit totul. Îmi zâmbeşte! Este o fată foarte frumoasă cu nişte ochi în care te pierzi! Marinela Vasilica Ardelean, o româncă născută în Baia Mare, este unul dintre cei mai buni somelieri din lume. „Niciodată nu m-am văzut în zona vinului, a mâncării, da, dar nu a vinului“, îmi spune ea. A venit doar pentru câteva zile în România şi şi-a făcut timp să ne întâlnim şi să-mi acorde acest interviu care m-a emoţionat.

Marinela a plecat în Italia în urmă cu 15 ani, a fost un model de succes şi finalistă Miss World în Italia! „De când am intrat în lumea vinului am încercat să pun în umbră tot ce ţine de cariera mea în modeling pentru că nu sunt compatibile. Nu mai sunt blondă şi nu mai am un aspect de model“, îmi spune interlocutoarea mea.

Ne-am dat întâlnire la restaurantul Sofa din Bucureşti. Nu a întârziat niciun minut! Marinela a copilărit într-o zonă plină de mirosuri: „Cavnicul este plin de parfumul florilor, al aerului foarte curat, iar alimentele parcă au un alt miros şi gust. Am dezvoltat mult aceste simţuri, credeam că voi intra în lumea parfumurilor, pentru că-mi plăceau mirosurile, nu mă gândeam la vinuri!“

Prima dragoste

„Mă întrebi cum am intrat în lumea vinului? Îmi aduc aminte că organizam evenimente pentru un conte şi o contesă din Italia, care mă iubeau ca pe fiica lor, iar ei, ca nişte părinţi responsabili, au încercat să-mi găsească un soţ. Aşa că mi l-au prezentat pe un baron, îl cheamă Florian, rudă de-a lor, care este producător de vinuri. Îmi plăcea respectivul şi mi-am zis că trebuie să ştiu câte ceva despre vinuri ca să-i înţeleg mai bine activitatea. Aşa că m-am înscris la un curs de somelier pe care baronul tocmai îl terminase. AIS - Asociaţia Italiană a Somelierilor - este cea mai importantă şcoală din Italia. După 2-3 luni nu mi-a mai plăcut de el, pentru că eram inconpatibili, dar eu am teminat cei 3 ani de curs“, povesteşte Marinela.

Sunt curioasă să aflu ce înseamnă vinul pentru ea? „Vinul este băutură, aliment şi sursă de emoţie. Pentru mine este un mod de a trăi, chiar un membru al familiei, pentru că este cu tine la bine şi la rău. Eu m-am îndrăgostit nu numai de vin, ci şi de ce stă în spatele lui: cultură, georgrafie, istorie. Maria, am reuşit să mă integrez atât de bine în Italia şi datorită vinului. Eu consider că vinul şi mâncarea pun împreună pe toată lumea la masă, orice limbă ar vorbi şi de oriunde ar veni. Nu poţi aprecia un vin dacă nu apreciezi o mâncare, pentru că dragostea noastră pentru gust se dezvoltă odată cu mâncarea, pentru că mai întâi mâncăm, iar când creştem bem, nu?“, continuă Marinela.

Asocieri vin-mâncare

Cu puţin timp în urmă a văzut lumina tiparului cartea Marinelei „50 vinuri româneşti întâlnesc 50 preparate culinare italiene“, volum bilingv: scris în italiană şi română (despre care noi am scris în numărul trecut al revistei!). O întreb dacă există asocierea perfectă mâncare-vin?

„Sunt mai multe modalităţi de a asocia vinul cu mâncarea. Cu cât sunt mai bune, vinul şi mâncarea, cu atât sunt mai greu de asociat. Dacă la mâncare, ca să-i schimbi gustul, mai poţi adăuga un condiment, la vin nu mai poţi pune nimic. Trebuie să guşti tot timpul. Nimic nu e bătut în cuie, însă trebuie să respectăm câteva reguli: cu cât este mai structurat un preparat cu atât vinul are nevoie să fie mai complex; de multe ori este importantă şi culoarea. Uite, de exemplu, un risotto fără carne este foarte bun cu un vin alb, dar dacă are sos de roşii sau carne este bun un vin roşu. Depinde de cum este gătită carnea, la cuptor, la grătar sau crudă. Aceeaşi carne gătită în mai multe feluri schimbă total vinul. Poţi folosi patru sortimente de vin: roşu, alb, roze sau spumant cu aceeaşi carne. Cum se face? Se ia o îmbucătură de carne, apoi o gură de vin şi dacă una este mai puternică decât cealaltă înseamnă că asocierea nu e bună. Dacă repeţi şi nu simţi nici vinul şi nici mâncarea prea mult, dar ce simţi în gură este fabulos şi ne emoţionează, înseamnă că asta e asocierea ideală. Mâncarea merge mai bine când bei o gură de vin“, mă lămureşte ea.

„Cel mai bun vin? Eu zic ca cel mai bun vin e cel pe care vrei tu să-l bei. Guşti! Nu sunt vinuri rele aşa cum nu sunt femei urâte. Cu cât încerci mai multe vinuri, cu atât îţi dai seama care este cel mai bun pentru tine. Maria, contează şi în companie eşti atunci când îl încerci“, îmi declară Marinela.

text: Maria Belu foto: Sorin StanaRecente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg