Trufele, diamantele din bucătărie

trufe shutterstock 65003137 jpeg

Povestea trufelor a început acum 4000 de ani, când, cu gustul lor puternic aromat, i-au cucerit pe sumerieni. De atunci au rămas la mare căutare, fiind considerate aurul negru al bucătăriei de lux.

Nu doar sumerienii le apreciau enorm. Şi babilonienii organizau petreceri fastuoase în cinstea acestor ciuperci, în urmă cu 3 milenii. Pentru romani, cele mai delicioase dintre ciupercile cunoscute de ei, trufele, reprezentau un mister total. Cicero le considera copiii pământului, în timp ce istoricul Plinius cel Bătrân le vedea ca pe un dar al cerului.

Pot fi culese doar cu ajutorul câinilor

Vedetele restaurantelor luxoase din lumea întreagă, trufele nu se lasă deloc uşor găsite. Cresc la o adâncime de cuprinsă între 10 şi 40 de centimetri sub pâmânt, fiind în strânsă legătură cu rădăcinile anumitor specii de copaci, şi anume: stejari, fagi, pini, mesteceni. De aceea, pot fi găsite doar cu ajutorul unor porci sau al unor câini dresaţi special. Romanii sunt cei care au folosit porcii pentru prima dată la căutarea de trufe, însă în zilelele noatre câinii sunt cel mai des folosiţi la astfel de vânători speciale.

Se găsesc şi în România

Preţioase şi rare, trufele se întlnesc în Europa, Asia şi America de Nord, fiind în total peste 100 de specii. Cele mai apreciate sunt trufa albă din specia Tuber Magnatum, trufa-burgundă şi trufa neagră de iarnă. Specii din aceste delicioase ciuperci se găsesc şi în ţara noastră. Cresc în pădurile de stejar şi de fag, din Transilvania şi până în cele din judeţul Buzău. Turiştii străini chiar vin la vânătoare organizate de trufe. Trufele se recoltează de la începutul toamnei şi până primăvara.

Ingredient pentru votcă

Aceste perle ale gastronomei ajung pe mesele bogaţilor din toată lumea, fiind consumate în special la restaurantele de lux, cu legume, fripturi. Dacă romanii le consumau crude, cu miere, acum mulţi bucătari le folosesc la prepararea unor sosuri sau a unor brânzeturi, în timp ce trufele negre sunt ingredientul secret al unui sortiment de votcă, datorită aromei lor intense. Totodată sunt folosite şi în industria cosmetică, pentru producerea unor exfoliante, cât şi a unor creme de faţă.

text: Georgiana Rache foto: Shutterstock



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg