Uleiul, aurul lichid din cămară
Cea mai veche grăsime lichidă vegetală utilizată în alimentaţia omului este uleiul de măsline.
În vremuri de demult, egiptenii le dădeau grecilor grâne pentru a primi în schimb ulei de măsline. Abia prin anii 1700 a fost descoperit uleiul de floarea-soarelui, în Mexic. Românii au gătit cu acest ulei începând cu anii 1900.
Istoria uleiurilor începe în vremuri antice, cu mii de ani înainte de Hristos. Grecii şi romanii se bucurau din belşug de preţioasa licoare galben-verzuie. Pentru câteva amfore cu ulei de măsline, cereau de la doritori zeci de saci de grâne şi chiar animale. Puţin mai târziu, oamenii au descoperit ulei şi în seminţele de susan, de cânepă şi în nuci.
Cel mai popular ulei de gătit
Floarea-soarelui a fost cultivată, iniţial, ca plantă ornamentală. În anul 1750, un englez a descoperit că seminţele acestei flori conţineau mult ulei. Astfel, a început fabricarea celui mai utilizat ulei pentru gătit din lume. La noi în ţară, abia pe la 1900 au apărut culturile de floarea-soarelui. De când i-au descoperit gustul, românii l-au folosit din abundenţă în bucătărie: la mâncăruri, ciorbe, prăjituri, salate etc. Un vârf de sare şi un strop de ulei şi masa-i gata.
Ai încercat să găteşti cu ulei de palmier roşu?
Este mai bogat în acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6 decât uleiul de floarea- soarelui, are mai puţin colesterol şi nici nu râncezeşte repede. Ambele uleiuri pot fi prăjite la peste 190 de grade Celsius, fără să se înnegrească, aşa cum se întâmplă cu uleiurile de in, de rapiţă, de arahide, din nuci şi soia. Sunt nerezistente la proces termic şi pot fi folosite doar pentru a da savoare salatelor.
Atenţie mare când cumperi ulei de măsline! Este cel mai falsificat ulei din lume.