Cârnaţi şi cartofi la cuptor

carnati si cartofi la cuptor jpeg

Cartofii prăjiţi pai („french fries“) au fost descoperiţi accidental de nişte comercianţi din Paris. Legendele de prin părţile locului spun că pescarii nu au putut prinde peşti din râul Meuse, care era îngheţat, aşa că au tăiat cartofii în feliuţe mici, asemenea peştişorilor, şi le-au prăjit.

Ingrediente

2 cârnaţi 4 cartofi 3 morcovi ulei 1 legătură ceapă verde 1 crenguţă rozmarin 150 g telemea sărată 100 ml vin alb sec sare piper

Mod de preparare

Tai fâşii subţiri un cârnat, iar pe celălalt îl crestezi şi-i prăjeşti în puţin ulei încins. Când sunt gata, îi scoţi pe hârtie absorbantă. Speli şi cureţi de coajă cartofii, îi tai în 4 sau în 6 şi-i aşezi într-un vas termorezistent, uns cu ulei din belşug. Îi presari cu rozmarin. Poţi adăuga acum şi vinul alb diluat cu puţină apă, pentru mai mult gust.

Tai rondele morcovii şi ceapa verde şi le amesteci cu cartofii şi cu feliuţele de cârnat. Sărezi şi piperezi, după gust. Deasupra, pui brânza şi cârnatul crestat şi dai la cuptor, până se rumenesc toate frumos.