Coq au vin, reţeta clasică pe care trebuie să o încerci la cină
Gustul bogat al acestui preparat este influenţat de calitatea ingredientelor şi de cele câteva condimente puse laolaltă. Nu îţi fie teamă, deoarece şi tu poţi atinge perfecţiunea acestei mâncări.
Ingrediente
1 lingură ulei 120 g bacon tăiat cubuleţe 8-10 pulpe superioare de pui şi ciocănele 1 ceapă mare 2 morcovi potriviţi 1-2 căţei usturoi tocaţi 60 ml coniac ½ sticlă vin roşu 240 ml supă de pui 8-10 crenguţe de cimbru 1 lingură unt 1 ½ linguri făină, pentru îngroşare 250 g ciuperci sare, după gust piper, după gust
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Încingi o lingură de ulei într-o cratiţă sau tigaie de fontă. Prăjeşti baconul 8-10 minute, şi îl scoţi pe hârtie absorbantă.
Condimentezi pulpele de pui cu sare şi piper şi le prăjeşti, în aceeaşi cratiţă, pe ambele părţi. Le scoţi pe acelaşi platou cu baconul. Pulpele şi ciocănelele nu trebuie să fie complet prăjite.
Tai ceapa şi morcovii în bucăţi mai mari, le pui în cratiţă cu sare şi piper şi le căleşti, la foc mediu, 10 minute. Adaugi usturoiul şi mai sotezi 1 minut, amestecând ca să nu se ardă. Torni coniacul şi amesteci ca să încorporezi ingredientele în sos, apoi adaugi baconul, pulpele superioare şi ciocănelele prăjite. Torni vinul şi supa de pui, adaugi crenguţele de cimbru şi laşi să dea în clocot. După ce a dat în fiert, acoperi cu un capac şi dai cratiţa la cuptor 40 de minute.
Când carnea de pui se pătrunde uşor cu furculiţa, amesteci untul topit cu făina şi le încorporezi în sosul din cratiţă. Tai ciupercile felii groase, le adaugi în mâncare şi potriveşti gustul de sare şi de piper, dacă este nevoie. Dai iar la cuptor, fără capac, 10-15 minute, ca să se îngroaşe sosul. Serveşti mâncarea caldă.
Sursa + foto:vikalinka.stfi.re
Aripioare de pui fragede cu miere şi usturoi
Aripioare de pui fragede cu miere şi usturoi