Conopidă în saramură cu oţet

Dacă uiţi o sticlă de vin destupată, lichidul dinăuntru se va transforma, invariabil, în oţet. Louis Pasteur este cel care a dezvăluit, în 1865, misterul producerii oţetului. A arătat că responsabilul fermentaţiei acetice este o bacterie, Mycoderma aceti, care fixează oxigenul din aer pe moleculele de alcool, transformându-le în acid.
Ingrediente
1 conopidă foi de viţă foi de ţelină mărar hrean piper boabe 1 lingură sare grunjoasă 1 lingură oţet 1 l apă
MOd de preparare
Speli şi cureţi bine conopida, apoi o desfaci în bucheţele. Pe fundul borcanului aşezi foi de viţă, foi de ţelină şi puţin mărar. Pui conopida, adaugi hreanul tăiat bastonaşe, presari din loc în loc piperul şi deasupra mai adaugi câteva foi de ţelină şi mărar. Torni saramura făcută dintr-un litru de apă, o lingură de sare şi una de oţet, fiartă şi uşor răcită. Sigilezi şi pui borcanele într-un loc călduros.