Harissa de morcovi
Dulceața naturală a morcovilor se împletește armonios cu condimentele intense, rezultând o pastă fină și picantă.

Ingrediente
4 morcovi
1/2 cană cu linte roșie
1 ceapă 1-2 linguri ulei
1 lingură pastă de ardei iute (harissa)
2 căței de usturoi
sare
piper
semințe de susan
Pentru pite
200 g făină
1 linguriță praf de copt
200 g iaurt grecesc
sare, după gust
Pentru servire:
2 lime
2 castraveți
Mod de preparare
Speli și cureți morcovii, îi tai și îi așezi într-o tavă în care ai întins hârtie de copt. Adaugi ceapa tăiată și usturoiul curățat. Stropești cu ulei, presari sare și piper și dai tava la cuptorul încins. O ții până când legumele se înmoaie. Scoți tava și lași la răcit.
Opărești lintea câteva minute, o scurgi și o pui la fiert în două căni și jumătate cu apă. Când s-a înmuiat, o scoți, o scurgi și o pui într-un blender. Adaugi legumele coapte și mixezi.
Pui pasta de harissa, potrivești gustul de sare și mixezi. Răstorni salata într-un bol, presari semințe de susan și o dai la rece.
Pentru turte, amesteci făina cu sarea și cu praful de copt, apoi încorporezi iaurtul. Frămânți până când obții un aluat ferm și omogen. Formezi din el, cu mâinile, pite mici și le coci, pe ambele părți, pe o tigaie bine încinsă, unsă cu puțin ulei.
Servești harissa stropită cu zeamă de lime, cu turte și cu castraveți proaspeți.