Orez cu legume

orez cu legume jpeg

Lipirea boabelor de orez în timpul gătitului, din cauza amidonului din compoziţie, poate fi evitată, ţinând cont de următoarele sfaturi: în cazul în care nu este prefiert, orezul se clăteşte îndelung sub jet de apă, până ce apa cu care în clăteşti rămâne limpede. Apoi, acesta se scurge bine şi e lăsat să se aşeze înainte de preparare, circa o jumătate de oră; pentru a evita lipirea boabelor, orezul nu se agită prea mult în timpul gătirii; se foloseşte o cantitate mare de apă, el fierbându-se asemnea pastelor; se adaugă o lingură de ulei, un pic de oţet sau suc de lamâie în timpul fierberii.

Ingrediente

250 g orez 1 ceapă 200 g suc de roşii 2 roşii 1-2 morcovi 200 g mazăre ½ legătură de pătrunjel ½ linguriţă cimbru 2 căţei de usturoi 3 linguri vin alb sec sare piper ulei

Mod de preparare

Speli în mai multe ape orezul şi-l laşi la înmuiat 20 de minute, după care îl scurgi. Cureţi ceapa, morcovii şi usturoiul, le speli, le tai cubuleţe şi le căleşti în puţin ulei, la foc potrivit. Adaugi orezul şi apă fiartă, mazărea apoi vinul alb şi laşi să fiarbă toate împreună. Condimentezi cu sare, piper şi cimbru. La sfârşit, când este gata, adaugi sucul de roşii sau roşiile mărunţite şi dai la cuptor 10-15 minute. Serveşti cu pătrunjel proaspăt.