Paste siciliene alla norma
Pasta alla Norma este un preparat originar din Catania, pe bază de paste, vinete prăjite, sos de roșii, ricotta sărată și busuioc.
Ingrediente
300 g paste
1 vânătă mare, tăiată cuburi
2 linguri ulei de măsline
400 g roșii pasate
2-3 căței de usturoi, tocați fin
50 g brânză ricotta sărată, rasă
fulgi de ardei iute
1 linguriță oregano uscat
frunze proaspete de busuioc, pentru decor
sare
piper
Mod de preparare
Presari cuburile de vânătă cu sare și le lași într-un bol 15 minute, pentru a elimina excesul de apă și amăreală. Le clătești, apoi le usuci cu un prosop curat.
Încălzești o lingură de ulei de măsline într-o tigaie. Prăjești vinetele până devin aurii și moi, 8-10 minute. Le scoți pe o farfurie și le păstrezi calde.
În aceeași tigaie, adaugi o lingură de ulei de măsline și călești usturoiul 1 minut, până devine aromat. Torni roșiile pasate în tigaie, adaugi oregano și fulgii de ardei iute. Lași să fiarbă la foc mic 10 minute.
Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în apă sărată, până devin al dente. Scurgi pastele, păstrând ½ cană din apă. Adaugi vinetele prăjite în sosul de roșii și amesteci. Pui pastele în tigaie peste sos, adăugând câteva linguri din apa în care au fiert pastele pentru a obține un sos.
Transferi pastele în farfurii și presari deasupra ricotta rasă. Decorezi cu frunze de busuioc proaspăt și, dacă dorești, adaugi un strop de ulei de măsline extravirgin pentru aromă.