Supă de ceapă cu caşcaval

supa de ceapa cu cascaval jpeg

Ceapa îşi are originile în Egiptul antic, unde era considerată de sorginte divină. Era folosită ca plantă magică şi ca remediu medical. Consolidarea renumelui ei de plantă vindecătoare i se datorează medicului roman Plinius, primul care a scris despre ea. Ceapa este ingredient de bază pentru mule mâncăruri, iar pentru altele, cum este această supă de ceapă cu caşcaval, este chiar ingredientul principal.

Supă de ceapă cu caşcaval - Ingrediente (4 porţii)

5 cepe mari 200 g caşcaval 2 linguri ulei 2 foi dafin 1 linguriţă chimen 3 căţei de usturoi zdrobiţi 1 praf de nucşoară sare piper 8 felii de pâine (veche de 2-3 zile)

Supă de ceapă cu caşcaval - Cum se prepară

Se taie ceapa rondele, se ­căleşte în uleiul bine încins împreună cu usturoiul, până încep să-şi schimbe culoarea, apoi se iau deoparte, se lasă să se răcească şi se mixează transformându‑se în piure.

Se pun la fiert doi litri de apă caldă şi un praf de sare. Când începe să clocotească, se adaugă piureul de ceapă şi se pun ­foile de dafin, chimenul şi nucşoara. Se lasă să fiarbă circa 20 de minute. Se potriveşte gustul de ­sare şi piper, apoi se ia supa de pe foc şi se lasă la răcit.

Se serveşte supa în castroane termorezistente. Deasupra supei se aşază câte două ­felii de pâine, peste care se pune un strat generos de caşcaval ras şi praf de nucşoară. Se pun castroanele în cuptorul bine încins şi se lasă circa 7-8 minute, până se topeşte caşcavalul. Se serveşte imediat.