Supă de linte
Această supă de linte este un deliciu hrănitor, plin de arome și texturi bogate.

Ingrediente
2 morcovi, tăiați rondele
2 căței de usturoi, tocați mărunt
250 g linte uscată
1 ceapă mare, tocată
400 g roșii pasate
1 linguriță boia dulce
½ linguriță chimion măcinat
sare
piper
1 cartof, tăiat cuburi mici
zeamă de lămâie
2 linguri ulei de măsline
1 litru supă de legume sau apă
pătrunjel proaspăt, pentru decor
Mod de preparare
Clătești bine lintea sub jet de apă rece, până când apa devine limpede. Speli, pregătești legumele și le toci.
Într-o oală mare, încingi uleiul de măsline la foc mediu. Adaugi ceapa și usturoiul, și le călești până devin translucide. Pui morcovii și cartofii, apoi gătești încă 3-4 minute, amestecând ocazional. Presari boiaua dulce și chimionul, amestecând rapid pentru a elibera aromele.
Pui lintea spălată în oală, torni supa de legume sau apa caldă. Adaugi roșiile pasate și amesteci bine. Aduci supa la punctul de fierbere, reduci focul și lași să fiarbă la foc mic 20-25 de minute, până când lintea și legumele sunt bine fierte.
Folosești un blender vertical pentru a pasa supa, obținând o consistență cremoasă. Potrivești de sare și piper după gust. Servești supa fierbinte, decorată cu pătrunjel tocat și un strop de zeamă de lămâie și, dacă dorești, crutoane de casă.