3 preparate inedite la grătar. Încearcă-le în această vară!

porumb gratar shutterstock 746186644 (1) jpg

Carnea preferată, peștele, legumele, toate acestea se pot prepara în fel și chip, doar imaginație să ai. Dacă prepari carne friptă, este recomandat să o marinezi înainte de prepararea la grătar.

Avantajele marinării sunt numeroase: friptura va rămâne suculentă şi nu se va usca în timpul preparării termice, carnea va deveni mai fragedă, iar prin absorbţia condimentelor va căpăta aromă şi culoare.

Și legumele pot fi marinate, condimentate și pot fi servite cu diverse sosuri. Aceste 3 rețete trebuie încercate în această vară!

Salată cu brânză Halloumi la grătar 

Ingrediente

200 g brânză Halloumi

10 roșii cherry, colorate

2 roșii medii

2 ardei grași, roșii

1 ceapă roșie

ierburi aromatice, după preferință (frunze de busuioc violet, mentă, mărar)

2-3 linguri ulei de măsline

2-3 linguri oțet balsamic

sare

piper

Cureți și speli toate legumele, tai roșiile și ardeii grași felii, roșiile cherry jumătăți, iar ceapa roșie rondele. Transferi toate legumele într-un bol, condimentezi cu sare și piper, după gust, torni uleiul de măsline și oțetul balsamic, apoi omogenizezi.

Tai brânza Halloumi în felii de un cm grosime, o ungi cu puțin ulei și o așezi pe grătarul încins sau în tigaia grill. O ții 2 minute pe fiecare parte, până când capătă o curstă crocantă, apoi o pui peste salată. Decorezi cu ierburile aromatice preferate.

Porumb copt condimentat

Ingrediente

4 bucăți porumb dulce, pentru copt

40 g unt

¼ linguriță sare

¼ linguriță piper

¼ linguriță boia iute sau chili

Pentru servit:

100 g smântână fermentată

100 g telemea

pătrunjel verde

Amesteci untul moale cu sare, piper și boia iute. Cureți porumbii de frunze și de mătase și îi pui pe grătar. Îl frigi pe toate părțile și, imediat ce i-ai luat de pe grătar, îi ungi cu untul condimentat și îi lași la odihnit 5 minute, într-un vas cu capac.

Îi servești cu smântână, telemea rasă, decorați cu pătrunjel tocat.

Kebabi cu mirodenii

Ingrediente

500 g pulpe de pui dezosate

1 ceapă albă

120 ml iaurt grecesc (10% grăsime)

1 lingură pastă de roșii

2 linguri ulei de măsline

1 linguriță boia dulce

1 linguriță boia iute

zeama de la ½ lămâie 

½ linguriță pudră de turmeric

½ linguriță usturoi granulat

sare

piper 

Speli tai carnea și o tai bucăți potrivite sau fâșii, după preferință. Într-un bol, pui ceapa tăiată julien, zeama de lămâie, iaurtul, pasta de roșii, uleiul, turmericul, boiaua dulce și iute, usturoiul granulat, apoi presari sare și piper, după gust. Transferi bucățile de pui, omogenizezi și acoperi cu folie alimentară. Lași carnea la marinat, în frigider, cel puțin câteva ore sau peste noapte.

Pui bucățile de pui pe bețe de frigărui și le rumenești pe grătar, pe ambele părți, până când carnea este bine pătrunsă și rumenită. Servești kebabii calzi, lângă o garnitură de bulgur și lipie.

FOTOGRAFII Shutterstock