3 preparate inedite la grătar. Încearcă-le în această vară!
Carnea preferată, peștele, legumele, toate acestea se pot prepara în fel și chip, doar imaginație să ai. Dacă prepari carne friptă, este recomandat să o marinezi înainte de prepararea la grătar.
Avantajele marinării sunt numeroase: friptura va rămâne suculentă şi nu se va usca în timpul preparării termice, carnea va deveni mai fragedă, iar prin absorbţia condimentelor va căpăta aromă şi culoare.
Și legumele pot fi marinate, condimentate și pot fi servite cu diverse sosuri. Aceste 3 rețete trebuie încercate în această vară!
Salată cu brânză Halloumi la grătar
Ingrediente
200 g brânză Halloumi
10 roșii cherry, colorate
2 roșii medii
2 ardei grași, roșii
1 ceapă roșie
ierburi aromatice, după preferință (frunze de busuioc violet, mentă, mărar)
2-3 linguri ulei de măsline
2-3 linguri oțet balsamic
sare
piper
Cureți și speli toate legumele, tai roșiile și ardeii grași felii, roșiile cherry jumătăți, iar ceapa roșie rondele. Transferi toate legumele într-un bol, condimentezi cu sare și piper, după gust, torni uleiul de măsline și oțetul balsamic, apoi omogenizezi.
Tai brânza Halloumi în felii de un cm grosime, o ungi cu puțin ulei și o așezi pe grătarul încins sau în tigaia grill. O ții 2 minute pe fiecare parte, până când capătă o curstă crocantă, apoi o pui peste salată. Decorezi cu ierburile aromatice preferate.
Porumb copt condimentat
Ingrediente
4 bucăți porumb dulce, pentru copt
40 g unt
¼ linguriță sare
¼ linguriță piper
¼ linguriță boia iute sau chili
Pentru servit:
100 g smântână fermentată
100 g telemea
pătrunjel verde
Amesteci untul moale cu sare, piper și boia iute. Cureți porumbii de frunze și de mătase și îi pui pe grătar. Îl frigi pe toate părțile și, imediat ce i-ai luat de pe grătar, îi ungi cu untul condimentat și îi lași la odihnit 5 minute, într-un vas cu capac.
Îi servești cu smântână, telemea rasă, decorați cu pătrunjel tocat.
Kebabi cu mirodenii
Ingrediente
500 g pulpe de pui dezosate
1 ceapă albă
120 ml iaurt grecesc (10% grăsime)
1 lingură pastă de roșii
2 linguri ulei de măsline
1 linguriță boia dulce
1 linguriță boia iute
zeama de la ½ lămâie
½ linguriță pudră de turmeric
½ linguriță usturoi granulat
sare
piper
Speli tai carnea și o tai bucăți potrivite sau fâșii, după preferință. Într-un bol, pui ceapa tăiată julien, zeama de lămâie, iaurtul, pasta de roșii, uleiul, turmericul, boiaua dulce și iute, usturoiul granulat, apoi presari sare și piper, după gust. Transferi bucățile de pui, omogenizezi și acoperi cu folie alimentară. Lași carnea la marinat, în frigider, cel puțin câteva ore sau peste noapte.
Pui bucățile de pui pe bețe de frigărui și le rumenești pe grătar, pe ambele părți, până când carnea este bine pătrunsă și rumenită. Servești kebabii calzi, lângă o garnitură de bulgur și lipie.
FOTOGRAFII Shutterstock