Cei mai buni mici de casă. De ce se pune bicarbonat, ce condimente se folosesc

Deși sunt comparați cu cu kebabii și alte preparate asemănătoare din zona Balcanilor, mititeii sunt cu-adevărat o mâncare tradițională românească. De la amestecul de cărnuri (inclusiv porc), la cel de condimente, micii nu lipsesc de la niciun grătar de 1 mai. De fapt, de la niciun grătar, în general.

mici shutterstock 1721865790 jpg

Nu există grătar de 1 mai fără mititei FOTO Shutterstock

De la Păstorel Teodoreanu, la cârciumarii interbelici, de la Radu Anton Roman la producătorii actuali, vin diverse rețete de mici, care mai de care care aromate și mai speciale. Ce au, însă, toate în comun? Bicarbonatul de sodiu. Fără acest ingredient, micii ar rămâne la stadiul de simple chiftele.

Încă de la prima rețeta scrisă de mici, datată în jur de 1902, se specifica bicarbonatul la ingrediente: aproximativ 2-3 g la kilogramul de carne. Diferența între pasta de mici cu bicarbonat și cea fără este majoră și nu constă doar în gust. Bicarbonatul afânează carnea, frăgezește compoziția și păstrează culoarea rozalie.

În rețetele vechi, se folosea supa de oase de vită (oase fierte câteva ore, la foc mic) ca liant în compoziție, dar acest ingredient nu este obligatoriu. De asemenea, în funcție de preferință, se pot folosi diverse tipri de carne: vită, porc, miel, oaie sau amestec. În trecut, se adauga chiar carne de cal în compoțiție. Pe lângă bicarbonat, condimentele sunt esențiale pentru o aromă desăvârșită, la fel și modul de preparare.

Iată cum faci cei mai buni mititei de casă.

Ingrediente

1 kg ceafã de vită (împănată cu grăsime)

500 g ceafã de porc

20 g sare grunjoasă

1 linguriță bicarbonat

6 căței mari de usturoi

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță coriandru măcinat

½ linguriță ienibahar măcinat

1 linguriță piper negru măcinat

Tai carnea bucăți și o dai prin mașina de tocat. Mixezi bine cele două tipuri de carne, adaugi ustuoiul zdrobit și amestecat cu 100 ml apă foarte rece, bicarbonatul, sarea și restul condimentelor.

Amesteci compoziția foarte bine, până devine o pastă, o acoperi și o lași la frigider câteva ore, pentru ca mirodeniile să se combine cu carnea. Scoți pasta și o lași o jumătate de oră la temperatura camerei. Cu mâinile umezite, formezi mititeii și îi așezi pe un platou.

Îi frigi pe grătarul bine încins (la foc de lemne sau cărbuni), la foc mediu, având grijă să îi întorci des. Micii nu trebuie să fie bine făcuți și rigizi, ci suculenți și maleabili, când îi apeși. Îi pui într-o cratiță, îi acoperi cu un capac și îi mai ții 4-5 minute, deoarece ei vor continua să se gătească la căldura reziduală și astfel se vor găti în interior, dar vor rămâne și suculenți. Îi servești imediat.