Trucuri pentru cea mai bună friptură la grătar. Cum iese fragedă și suculentă

Să frigi o bucată de carne pe jar pare să fie cel mai simplu lucru în materie de mâncare. Cu toate acestea, nu o dată ai avut în farfurie o friptură prea rumenită, prea ațoasă, prea tare sau negătită. Sunt câteva reguli foarte simple de care trebuie să ții cont pentru un grătar ca la carte, iar succesul e garantat.

friptura gratar shutterstock 157275437 jpg

Respectă câteva reguli simple și vei obține friptura perfectă FOTO Shutterstock

Lasă carnea la odihnit

Scoate carnea din frigider cu 30 de minute înainte s-o pui pe grătar. Astfel, va ajunge la temperatura potrivită și se va frige uniform. Altfel, există riscul să se gătească la suprafață și să rămână crudă în interior.

Taie carnea în mod corect

Atunci când ai o bucată întreagă de carne (ceafă, mușchi, cotlet) trebuie tăiată felii perpendicular pe fibră și nu pe lungimea ei. Astfel, carnea va putea fi mestecată mai ușor. Totodată, când e vorba de carne de pui, în special bucăți cu os (ciocănele, pulpe, aripioare), un truc este crestarea, mai exact tăieturi superficiale la suprafață. Această metodă ajută la descompunerea proteinelor tari din carne.

Înlătură excesul de lichid

Carnea, indiferent dacă o speli sau nu, va avea un strat exterior de umezeală. De aceea, înainte să o condimentezi și să o pui pe grătar, șterge-o cu prosoape de hârtie.

Bate carnea

Este una dintre cele mai cunoscute metode de frăgezire a cărnii, deoarece acționează, de asemenea, asupra fibrelor. Ai grijă să nu bați prea mult bucata respectivă, deoarece se va rupe.

Marinează și sărează carnea

Marinarea este o altă tehnică veche de frăgezire a cărnii. Fie că folosești o marinadă uscată (condimente pudră), una lichidă pe bază de acid (oțet, iaurt, lapte bătut, lămâie) sau una enzimatică (ananas, papaya, ghimbir) ele frăgezesc chiar şi cele mai dure proteine de origine animală. Dacă prepari o friptură simplă, este esențial să o sărezi din belșug, de la început.

Nu găti prea mult carnea

O greșeală comună este să aștepți până observi că bucata de carne este gata. Este bine să iei carnea de pe grătar atunci când friptura nu este complet gătită, ci aproape gata. Motivul este acela că friptura va continua să se gătească la căldura reziduală. Asta deoarece aburul din interiorul cărnii va genera în continuare căldură.