Carnea de iepure: beneficii şi reţete simple

1 iepure la cuptor jpg jpeg

Fragedă, gustoasă, delicată, carnea de iepure combină cu succes plăcerea gustativă şi nevoia de bunăstare. Cu aromele şi calităţile sale nutritive, este o carne ce poate satisface orice gurmand preocupat de sănătatea lui.

Beneficii

Carnea de iepure este una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, fiind în acelaşi timp şi săracă în calorii. Cu un aport semnificativ de proteine, vitamine şi lipide, este o variantă excelentă pentru diversificarea cărnii albe. La fel ca păsările de curte, iepurii au o carne slabă, ce conţine puţin colesterol. O porţie de 100 g conţine până la 180 de calorii, în funcţie de bucată. Pe de altă parte, deoarece este gătit întotdeauna fără piele, absoarbe foarte uşor grăsimile în care este preparat, aşadar alege reţete cât mai uşoare. Este o carne bogată în fier, care este esenţial pentru transportul oxigenului şi formarea globulelor roşii din sânge, şi joacă, de asemenea, un rol în producerea de noi celule, hormoni şi neurotransmiţători. Este o sursă excelentă de Omega-3, dar şi de vitamine şi minerale, precum complexul B, fosfor, zinc, seleniu.

Reţete simple şi delicioase

Una dintre modalităţile cele mai uşoare şi sănătoase de a găti carnea de iepure este la cuptor. Aceasta este lentă, indirectă şi permite gătirea în mod uniform. Dacă ai bucăţi mici de iepure, mai întâi le poţi rumeni uşor într-o tigaie, în puţină grăsime, apoi să continui prepararea lor într-un cuptor preîncălzit la 180°C. O alternativă este marinarea cărnii peste noapte, la frigider, ca apoi să o pregăteşti imediat ce ai scos-o de la rece. Condimentează iepurele în ultimul moment, deoarece sarea usucă această carne. Este important să ungi regulat carnea cu sos. Acest lucru încetineşte fierberea iepurelui şi împiedică uscarea excesivă. Iată, mai jos, câteva retete cu iepure la cuptor, simplu de realizat şi extrem de delicioase.

retete cu iepure la cuptor

Iepure la cuptor cu ierburi aromatice

Ingrediente:

  • 20 g unt nesărat
  • 200 g muştar (la alegere)
  • 250 g smântână
  • 1 iepure (aproximativ 1,5 kg)
  • ierburi aromate (cimbru, rozmarin, tarhon)
  • sare, piper proaspăt măcinat

Mod de preparare: Într-un castron, amestecă muştarul, smântâna şi ierburile aromatice tocate. Adaugă sare şi piper după gust. Taie carnea în bucăţi potrivite, apoi marineaz-o în sosul de muştar şi smântână. Unge cu unt un vas de copt din ceramică şi adaugă bucăţile de carne cu tot cu marinată. Preîncălzeşte cuptorul la 210°C, apoi găteşte iepurele pentru aproximativ 30 de minute. După acest timp, întoarce bucăţile în vas şi continuă să găteşti alte 30 de minute. Poţi servi carnea alături de o garnitură la alegere: fasole verde, legume sotate, piure de cartofi, paste ori orez. Toate se potrivesc de minune cu aroma delicioasă a acestui iepure gătit la cuptor.

Iepure cu două tipuri de muştar

  • 1,5 kg carne de iepure, bucăţi
  • 4 linguri muştar Dijon
  • 3 linguri muştar a l’ancienne (cu boabe)
  • 200 ml smântână lichidă
  • 5-6 morcovi baby curăţaţi
  • 100 g arpagic curăţat
  • 4 crenguţe de cimbru
  •  
  • 300 ml vin alb sec
  • 55 g unt
  • 250 ml supă de pui
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură miere
  • sare, piper

Mor de preparare: Unge cu unt un vas care poate merge şi la cuptor, şi pe foc. Condimentează carnea cu sare şi piper, apoi unge-o cu o marinată realizată din muştarul Dijon şi o linguriţă de ulei. Aşează carnea în vas, presară cimbrul tocat şi bucăţile de unt. Lasă-l să se odihnească timp de o oră. Încălzeşte cuptorul la 180°C, apoi introdu vasul pentru 45 de minute. Din când în când adaugă puţină apă şi întoarce carnea. La jumătatea timpului de gătit acoperă vasul cu o folie din aluminiu. La finalul celor 45 de minute, scoate bucăţile de carne şi păstrează-le undeva la cald. Transferă vasul pe aragaz, la foc mic. Adaugă vinul şi amestecă până când sosul se reduce. Amestecă smântâna cu muştarul cu boabe, apoi toarnă-le peste sos şi lasă totul să fiarbă timp de cinci minute, amestecând constant. Adaugă bucăţile de carne şi amestecă-le cu sosul. Într-o tigaie separată, fierbe sub capac legumele decojite în supa de pui, condimentate cu sare şi piper, pentru 15 minute. Scoate capacul şi lasă zeama să se reducă la două linguri. Adaugă 25 g de unt, miere, apoi amestecă pentru a glazura legumele. Serveşte-le cu iepurele la cuptor.

Carnea de iepure nu a fost foarte populară în ultimul deceniu, dar încet revine în farfuriile noastre. Şi pe bună dreptate, căci nu este doar foarte delicioasă, ci prezintă şi multe avantaje nutriţionale în comparaţie cu alte tipuri de carne. Este şi uşor de pregătit, aşa că nu ezita să găteşti ceva savuros cu care să-ţi răsfeţi întreaga familie.   FOTO Shutterstock