Clătite la cuptor cu şuncă şi caşcaval

clatite la cuptor cu sunca si cascaval jpeg

Dacă te-ai săturat de mâncărurile obişnuite, iată o reţetă specială, care este extrem de delicioasă. O vei încerca de fiecare dată când ai musafiri sau când ai poftă de ceva bun. Clătitele la cuptor cu şuncă şi caşcaval sunt una dintre cele mai simple mâncăruri, dar şi foarte săţioase. Excelente pentru zilele când nu ai prea mult timp de gătit, dar şi atunci când vrei ceva deosebit.

Ingrediente Clătite la cuptor cu şuncă şi caşcaval:

Pentru aluat:

  • 400 de grame de făină
  • 4 ouă
  • 400 de ml de apă minerală
  • 1 litru de lapte
  • 4 grame de sare
  • Ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutură:

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 100 de grame de bacon
  • 100 de grame de şuncă de pui sau curcan
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 200 de grame de smântână
  • Piper
  • Verdeaţă
  • Chilli

Pentru ornat:

  • 200 de grame de caşcaval

Mod de preparare Clătite la cuptor cu şuncă şi caşcaval:

Ouăle se sparg într-un castron, se bat şi se adaugă treptat făina cernută. Se amestecă cu lingura de lemn sau cu un tel, fără să se facă cocoloaşe. Aluatul trebuie să fie vâscos, dar se subţiază cu lapte. Se toarnă treptat laptele, câte 100 de ml, se încorporează şi restul de făină. Se adaugă şi sarea.

Se toarnă treptat laptele până se subţiază aluatul, apoi se toarnă şi apa minerală, tot treptat. La final se încorporează şi 50 de ml de ulei de floarea-soarelui, se amestecă bine şi se bagă la rece timp de 30 de minute.

Apoi, se toacă bine ceapa şi se pune într-o tigaie încinsă în ulei de măsline la călit. Se lasă pe foc timp de 3-4 minute, apoi se adaugă baconul şi şunca şi se prăjesc alături de ceapă la foc mic pentru încă 3-4 minute. După aceea se adaugă smântâna şi condimentele, se lasă focul mai mic, se pune capac şi se mai lasă la fiert încă 5-6 minute. La final se adaugă şi mărarul tocat mărunt.

După ce a stat aluatul la frigider se prăjesc clătitele într-o tigaie neaderentă. Apoi, se umplu cu amestecul de şuncă şi smântână (la care se mai poate adăuga şi ciuperci), se fac rulouri simple sau închise. Se aşază frumos una lângă alta într-un vas termorezistent, se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se lasă 5-6 minute la cuptor, să se topească caşcavalul şi când sunt scoase mai pot fi stropite cu puţină smântână. Poftă bună!