Cozonac cu 3 umpluturi, o reţetă deosebită pentru Paşte

Easter Twist (step by step) jpeg

De Paşte, prepară-le celor dragi o delicioasă împletită, cu trei umpluturi savuroase.

De Paşte, prepară-le celor dragi o delicioasă împletită, cu trei umpluturi savuroase.

Ingrediente

Pentru aluat

5 pahare făină 50 g drojdie proaspătă 2 ouă 1 pahar zahăr 1½ pahar lapte 100 g unt 50 ml ulei 1 praf de sare coaja de la 1 lămâie

Pentru prima umplutură

150 g mac

75 ml lapte

1 lingură unt

75 g zahăr

Pentru a doua umplutură

4 mere

100 g zahăr

100 g nuci măcinate

Pentru a treia umplutură

300 g dovleac plăcintar

150 g zahăr

1 praf de sare

Preparare

Pentru aluat, amesteci ouăle cu zahărul, păstrezi din el 1 linguriţă pentru maia, şi sarea. Separat, înmoi drojdia în laptele cald. Adaugi linguriţa de zahăr şi 5 linguri de făină. Acoperi maiaua cu un prosop şi o laşi, la loc cald, o oră. Topeşti untul şi-l laşi la răcit.

Torni mixul de ouă peste maia. Adaugi untul topit şi coaja de lămâie. Pui făina cernută şi frămânţi aluatul 25 de minute, până devine elastic. În timpul frământării, înmoi mâinile în ulei, pentru a nu ţi se lipi aluatul de degete, îl acoperi cu un prosop şi-l laşi, la loc cald, 2 ore.

Între timp, pregăteşti umpluturile. Pentru prima umplutură, înmoi seminţele de mac în apă clocotită 20 de minute. Strecori seminţele şi le amesteci cu laptele, untul şi zahărul. Pui amestecul pe foc şi-l laşi să fiarbă 30 de minute.

Pentru a doua umplutură, speli merele, le dai prin răzătoare şi le pui într-o tigaie împreună cu zahărul. Le căleşti 15 minute, până se evaporă zeama. Când s-au răcit, amesteci merele cu nucile.

Pentru cea de-a treia umplutură, dai dovleacul prin răzătoare şi-l pui la călit într-o tigaie împreună cu zahărul şi sarea. Laşi amestecul la foc mic, 15-20 de minute.

Aluatul crescut îl împarţi în 3 părţi egale. Întinzi fiecare bucată de aluat cu sucitorul şi le umpli pe fiecare în parte cu mac, măr şi dovleac. Rulezi fiecare bucată, apoi le împleteşti şi aşezi într-o tavă tapetată şi o laşi la loc cald 45 de minute. Ulterior, dai tava la cuptorul preîncălzit la 35 de minute.

Foto: Profimedia



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg