Cozonac de post fără frământare

cozonaci de post fara framantare jpeg

Cozonacul are farmecul lui în zile de Sărbătoare cum sunt Crăciunul ori Paştele. Iar sărbătorile cu greu mai pot fi numite sărbători dacă nu e casa învăluită în aroma cozonacilor proaspăt ieşiţi din cuptor. Dar, pentru cei care poftesc încă de pe acum la prospeţimea şi aroma lor, iată o reţetă de cozonac de post fără frământare.

Cozonac de post fără frământare – Ingrediente (2 cozonaci)

1kg făină albă tip 000 80 g drojdie proaspătă 500 ml suc de portocale 200 g zahăr 160 ml ulei 4 plicuri zahăr vanilat coajă rasă de lămâie sau portocale 2 linguriţe rase de sare

rahat şi/sau ciocolată neagră de post (sau 3 linguri cacao)

400 g nucă măcinată

Cozonac de post fără frământare – Mod de preparare

Amesteci sucul de portocale cu zahărul şi pui într-un vas la încălzit. Apoi, în acest amestec călduţ adaugi drojdia şi laşi la dospit într-o gaură făcută în făina cernută înainte într-un vas. Când drojdia începe să „fiarbă“, adaugi şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie/portocale, sarea şi amesteci bine cu toată făina. Dacă mai este nevoie de lichid, pui apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.

Acoperi ligheanul cu aluat cu un prosop curat şi laşi o oră la dospit, până când îşi dublează volumul. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, împarţi aluatul în două părţi egale şi le întinzi ca pe foi. Pui pe fiecare dintre ele umplutura dorită, rulezi şi faci cu ele o împletitură.

Aşezi împletitura într-o tavă de cozonac bine unsă cu ulei şi tapetată cu făină (sau căptuşită cu hârtie de copt) şi mai laşi cozonacul încă o oră la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat. La fel procedezi şi în cazul celui de al doilea cozonac.

Bagi în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius şi laşi la copt 35-50 de minute. După o jumătate de oră, este bine să verifici dacă sunt destul de copţi cu ajutorul unui băţ pentru frigărui.

- See more at: //clickpoftabuna.ro/reteta-zilei/cozonac-de-post-fara-framantare/index.html#sthash.F3OeLiH8.dpuf