Cum faci cassoulet, celebrul preparat franțuzesc cu fasole, cârnați și rață

cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg

Cassoulet era, inițial, mâncarea preferată a țăranilor francezi, datorită ingredientelor simple și accesibile. De la oraș la oraș, în Franța, rețeta se prepară ușor diferit: cu rață sau carne de oaie ori de gâscă, cu boabe de fasole mari care cresc la poalele munților Pirinei sau cu fasole verde.

Istoricii cred că prima rețetă a apărut în comuna Castelnaudary, în sudul Franței, când a fost asediată de britanici în timpul Războiului de 100 de ani. Localnicii au strâns ingredientele pe care le-au mai găsit și au preparat tocana, considerată o mâncare foarte consistentă.

Iată rețeta acestui preparat rustic.

Ingrediente

8 pulpe de rață

5-6 cârnați de casă, groși 

5-6 felii de bacon sau șuncă

800 g fasole albă

1,5 l supă de pui sau apă

2 căței de usturoi

2 linguri untură de rață

1 ceapă

1 tulpină țelină

1-2 morcovi

1-2 crenguțe cimbru

1 lingură pastă de tomate

1-2 foi de dafin 

sare

piper

Lași fasolea la înmuiat peste noapte, apoi scurgi apa, clătești fasolea și o dai deoparte. Într-un vas rezistent la cuptor (de preferat de fontă), topești untura și prăjești pulpele pe ambele părți, la foc mediu, până ce s-a rumenit, apoi le scoți. În același vas, prăjești cârnații tăiați bucăți mai mici și, dacă dorești, sotezi șunca sau baconul până ce s-au rumenit.

În grăsimea rămasă în vas, călești ceapa tăiată mărunt și usturoiul zdrobit, la foc potrivit, câteva minute. Adaugi fasolea, morcovii, țelina, cimbrul, dafinul, sare și piper, după gust, supa de pui sau apa și pasta de tomate. Lași să fiarbă sub capac, la foc mic, 30-40 de minute, până ce legumele s-au înmuiat.

Înlături morcovii, țelina, crenguțele de cimbru și foile de dafin. Așezi deasupra cârnații, șunca și pulpele de rață. Dai vasul la cuptorul preîncălzit la 170 °C, o oră și 15 minute, până ce zeama a scăzut, iar carnea și fasolea s-au gătit. Servești preparatul cald și îl decorezi cu verdeață proaspătă.

FOTO Shutterstock