Supă de ceapă: reţeta tradiţională din Franţa

1 shutterstock 1746094673 jpg jpeg

Bucătăria franceză înseamnă o explozie de arome şi de gusturi unice. Celebra supă de ceapă, gratinată cu brânză, e o reţetă tradiţională care te va face să te îndrăgosteşti de această gastronomie. Bon appétit!

Ingrediente

5-6 cepe mari, după preferinţă

1 ½ l supă de vită

1 baghetă albă

120 ml vin alb, sec 

2 linguri unt

1-2 căţei de usturoi

4 linguri ulei vegetal

1 linguriţă zahăr

1 lingură sos Worcestershire, opţional

1 linguriţă cimbru uscat

2 foi de dafin

100 g brânză Gruyere

parmezan ras, pentru decor

sare

piper

Preîncălzeşti cuptorul la 200 °C. Într-un vas, topeşti untul, adaugi uleiul şi sotezi ceapa tăiată julien cu zahărul, usturoiul zdrobit, sare şi piper, după gust. Ţii la foc potrivit 15-20 de minute, până când ceapa a căpătat o culoare maronie, amestecând ocazional. Dacă e nevoie, poţi turna puţină apă, pentru a te asigura că nu se lipeşte de fundul vasului.

Torni vinul sec şi mai ţii câteva minute, la foc mediu, până ce alcoolul s-a evaporat. Adaugi dafinul, cimbrul şi, dacă doreşti, sosul Worcestershire. Amesteci, torni supa şi mai ţii pe foc, sub capac, 30 de minute.

Între timp, tai bagheta felii, le pui într-o tavă cu hârtie de copt şi le dai la cuptor 10 minute, până s-au rumenit. Torni supa în boluri, aşezi feliile de pâine deasupra, presari brânza dată prin răzătoare şi parmezanul ras, apoi mai ţii tava la cuptor 3-5 minute până ce brânza s-a topit. Laşi la răcorit câteva minute înainte de servire. Serveşti supa decorată cu verdeaţa preferată.

FOTO Shutterstock