Desert chinezesc: banane prăjite
Bananele prăjite sunt întâlnite în gastronomiile multor ţări. În unele locuri sunt considerate desert, în altele aperitive sau garnituri. Spre exemplu, în America de Sud se foloseşte o anumită specie de banane (plantain - banane verzi), servite în preparate sărate. În Asia, bananele prăjite sunt sub formă de deserturi, în diferite cruste (aluat, fulgi de cocos etc.), cu diverse sosuri şi siropuri.
Ingrediente
4 banane mari, mediu coapte
200 g făină
2 ouă
100 ml lapte integral
100 ml lapte bătut
1 linguriţă praf de copt
¼ linguriţă sare
40 g zahăr
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 linguriţă esenţă de rom
ulei, pentru prăjit
Pentru decor:
100 g ciocolată
zahăr pudră
Într-un bol, mixezi ouăle cu zahărul, sarea şi esenţele, 2-3 minute, la viteză medie. Torni laptele şi laptele bătut, apoi adaugi făina combinată cu praful de copt. Mixezi până ce obţii o compoziţie omogenă. Dacă ţi se pare prea subţire, mai adaugi puţină făină. Aluatul trebuie să aibă consistenţa unui piure care curge.
Descojeşti bananele, le tai jumătăţi, pe lung, apoi pe lat. Înmoi bucăţile în aluat, apoi le prăjeşti în ulei încins, la foc mediu, până sunt rumenite. Le scoţi pe şervete absorbante. Pudrezi bananele cu zahăr şi le decorezi cu ciocolată topită. Le serveşti calde, dacă preferi, alături de o cupă de înghetaţă.
FOTO Shutterstock