Dulceaţă de mere şi gutui

dulceata de mere si gutui jpeg

Două dintre fructele aromate ale toamnei ne fac cămara mai plină şi mai bogată. Dulceaţa trebuie să fie nelipsită pe timp de iarnă. Dulceaţa pe pâine cu ceai sau dulceaţa în diverse deserturi te scapă de multe ori de munca pentru deserturile complicate. Merele şi gutuile fac casă frumoasă împreună, aşa că merită să încerci această reţetă de dulceaţă de mere şi gutui.

Ingrediente Dulceaţă de mere şi gutui:

  • 1 kg de gutui rase
  • 1 kg de mere
  • 1 kg de zahăr
  • Zeamă de la jumătate de lămâie
  • 1 linguriţă de scorţişoară
  • 400 de ml de apă

Mod de preparare Dulceaţă de mere şi gutui:

Gutuile se curăţă de coajă, se scot cotoarele şi se dau prin răzătoarea mare. Există şi varianta ca gutuile să fie tăiate felii subţiri, însă este o procedură mult mai complicată, pentru că durează mai mult. Pentru cine are răbdare, poate face şi aşa. Este bine ca fructele să fie coapte şi dulci. Gutuile rase ar trebui să cântărească un kilogram. Se amestecă bine cu zahărul şi se pun pe aragaz, la foc mic.

Merele se curăţă şi ele, li se scot cotoarele şi se spală bine. Apoi, se taie cuburi mai mici şi se pun într-un blender împreună cu apa pentru a se mixa bine până devin piure. Când sunt gata se adaugă peste gutui. Peste toată compoziţia se pune zeama de la lămâie şi linguriţa de scorţişoară. Pentru cine o vrea şi mai aromată, poate pune mai multă scorţişoară.

Apoi, dulceaţa de gutui şi mere se lasă pe aragaz, la foc mic, vreme de 20 de minute, timp în care se mai amestecă din când în când. În acest timp, se sterilizează borcanele în cuptor, iar când dulceaţa este gata, se ia de pe foc şi se toarnă direct. Se mai lasă la cuptor 15 minute sau se împăturesc borcanele bine înfiletate. Când s-au răcit treptat, se depozitează frumos în cămară. Poftă bună!