Gem de prune

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziţie în această duminică, poţi prepara un gem de prune.
Ingrediente
3 kg prune bine coapte 1 kg zahăr 1 baton de vanilie 250 g miez de nucă
Cum se prepară
Se spală prunele, se scurg de apă, se scot sâmburii şi se aşază în vasul în care va fi preparat gemul. Se toarnă zahărul peste fructe şi se lasă la rece câteva ore sau până a doua zi.
Se fierbe gemul la foc mic până se topeşte complet zahărul, apoi se măreşte intensitatea focului şi se introduce batonul de vanilie tăiat bucăţele. Se înlătură spuma formată deasupra, se adaugă miezul de nucă dat prin maşina de tocat şi se amestecă mereu cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi de fundul vasului. Când este suficient de legat, se opreşte focul, se toarnă gemul în borcane încălzite şi se sterilizează 30 de minute în cuptorul încălzit. După ce se răcesc, se acoperă cu capace şi se depozitează în cămară.