Iahnie de fasole cu bacon afumat

Tradiţional românesc. Gustoasă şi ademenitoare de fiecare dată. Doamnelor şi domnilor, vă prezentăm iahnia de fasole cu bacon afumat! Un deliciu, bun să te lingi pe degete nu alta!
Iahnie de fasole cu bacon afumat - Ingrediente
300 g fasole albă boabe 250 g bacon afumat 1 ceapă potrivită 2 linguri ulei 2 căţei de usturoi 2 linguri pastă de tomate pătrunjel verde sare piper zdrobit
Iahnie de fasole cu bacon afumat - Cum se prepară
Se pune fasolea cu o seară înainte la înmuiat, a doua zi se scurge şi se pune la fiert, aruncând apa după 2-3 clocote. Se repetă încă de două ori această operaţiune, apoi se acoperă cu apă fierbinte şi se lasă la fiert până este bine pătrunsă.Separat, se curăţă ceapa şi usturoiul, se toacă mărunt şi se călesc în ulei bine încins. Se sting cu pasta de tomate diluată cu două linguri de apă şi apoi se toarnă în vasul cu fasole. Se potriveşte gustul de sare, se lasă să dea câteva clocote şi se dă deoparte. Iahnia se serveşte caldă sau rece, garnisită cu bucăţele de bacon afumat şi presărată cu piper zdrobit şi pătrunjel.